A magyar válogatott nem küzdhet tovább a Nemzetek Ligája trófeájáért

2022. szeptember 27., 08:35

Olaszország megnyerte a Magyarország elleni „csoportdöntőt” a Nemzetek Ligája A ligájának 3. csoportjában, így az elsőséget és az NL négyes döntőjét nem érte el a magyar válogatott.

A magyar labdarúgó-válogatott idei NL-szereplése így is dicséretes, hiszen olyan nemzetek világszínvonalú topcsapatait győzte le és utasította maga mögé, mint Németország és Anglia. Magyarország a 2. helyen végzett Olaszország mögött a „halálcsoportnak” is nevezett társulatban.

A budapesti mérkőzésnek otthont adó Puskás Aréna teljesen megtelt, 67 ezer néző várta a meccset, amelynek a tétje az volt, hogy a válogatott 50 év óta először juthatott volna világverseny elődöntőjébe. A Nemzetek Ligája 3. csoportját ugyanis Marco Rossi csapata vezette kétpontos előnnyel, azaz egy döntetlen már meghozta volna a nagy sikert, a négyes döntő lehetőségét. Az olaszoknak értelemszerűen egy esélye maradt erre: az idegenbeli győzelem.

A mérkőzés előtt torokszorító élmény volt, amikor az olasz himnuszt, az érzelemdús nemzeti indulót – alighanem Marco Rossi tiszteletére – több tízezer magyar tapsolta végig. A másik felemelő és megható momentuma volt a meccs előtti perceknek, hogy a nemzeti imádságunkat Szalai Ádám, a magyar nemzeti 11 csapatkapitánya könnyes szemmel énekelte, a játékosnak ugyanis utolsó mérkőzése volt a szeptember 27-i meccs a válogatottban.

Az olaszok győzelmi kényszerben voltak, ennek megfelelően lendületesen is kezdtek. Aztán következett egy hatalmas hiba magyar részről, a tizenhatos előterében Szalai Attila is kockázatosan passzolt középre, majd Nagy Ádám hibázott nagyobbat, a vendégek pedig köszönték a lehetőséget, és kihasználták a megingást: 0-1 volt az állás a 27. percben. A válogatott addig és ezt követően is leginkább ellenakciókból próbált veszélyt kialakítani. A magyar csapat a félidő vége felé játszott a legjobban, lendületesen, ekkor alakult ki a legkomolyabb magyar helyzet, de a 42. percben Szalai Attila lábáról a kapu mellé pattant a labda.

Aztán a második félidőben kevésen múlott, hogy a magyar csapat egyenlítsen, egy akción belül négyen is a kapuba találhattak volna, előbb Loic Nego, majd a csereként beálló Callum Styles, aztán Szoboszlai Dominik, végül Szalai Ádám lőhetett volna gólt. Viszont az olaszok kétméteres kapusa, Gianluigi Donnarumma nagy védésekkel tartotta az olasz előnyt. És persze jött, ami ilyenkor mindig szokott – a másik oldalon sikerült. Cristante jobb oldalról tökéletesen centerezett, az érkező Dimarco pedig nem hibázott: 0-2.

Ugyan vezettek az olaszok, de a magyar csapat nem adta fel. Callum Styles eddigi legjobb félidejét produkálta válogatott mezben, közeli fejesét, majd egy megpattanó lövését is védte Donnarumma. Teltek a percek, egy Ádám Martinnal szembeni szabálytalanság talán büntetőt ért volna, de a játékvezető után a VAR is megkegyelmezett az olaszoknak.

Az olaszok sikerükkel megelőzték a tabella élén a magyarokat, ezáltal kijutottak a sorozat jövő júniusi négyes döntőjére, amelyen Hollandia és Horvátország lesz az ellenfelük, illetve a portugál és a spanyol válogatott közül valamelyik.

A megszerzett tíz pontnak köszönhetően a magyar nemzeti csapat biztosan kiemelt lesz a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolásánál, nem mellékesen az is biztos, hogy az NL következő kiírásában is az A ligában szerepelhet. A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

A szeptember 27-i mérkőzés csapatainak összetétele:

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy (Styles, a szünetben), Schäfer, Kerkez (Gazdag, 57.) – Szoboszlai (Kleinheisler, 85.), Nego (Bolla, 75.) – Szalai Á. (Ádám, 75.)

Olaszország: Donnarumma – Acerbi (Bastoni, a szünetben), Bonucci, Tolói – Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.), Barella, Jorginho (Pobega, 72.), Cristante, Dimarco – Raspadori (Scamacca, 72.), Gnonto (Gabbiadini, 65.)

Gólszerzők: Raspadori (27.), Dimarco (52.)

A csoport végeredménye:

1. Olaszország 11 pont, 2. Magyarország 10, 3. Németország 7, 4. Anglia 3.

Dankai Péter