Az Európa Tanács szerint javítani kell a magyar oktatást Szlovéniában

2022. szeptember 28., 15:16 , 1127. szám

Javítani kell a magyar nyelv és a magyar nyelven történő oktatást Szlovéniában, egyebek mellett a tanárképzési programok és az oktatási módszertan korszerűsítése által – közölte az Európa Tanács (ET) kisebbségvédelmi szaktestülete a Szlovéniában élő nemzeti kisebbségek helyzetével foglalkozó, múlt csütörtökön közzétett jelentésében.

Az Európa Tanács felügyelete alatt működő nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága (FCNM) jelentésében azt írta, Szlovéniában a magyar nyelvet a szlovén–magyar kétnyelvű órákon tanítják. Az etnikailag vegyes területen alkalmazott kétnyelvű oktatási modell a kifejezéssel ellentétben nem biztosítja a magyar és a szlovén nyelv egyenlő arányú használatát az iskolákban.

Kiemelték: ez a modell jelenlegi formájában nem szavatolja, hogy a tanulók teljes körű magyar nyelvtudást szerezzenek. A magyar nemzeti kisebbség képviselői szerint a magyar nyelv részaránya a kétnyelvű órákon a gyakorlatban a pedagógustól függ, és sokszor 50 százalék alatti. Ennek oka elsősorban a magyar nyelven tanító pedagógusok nyelvi kompetenciájának hiányossága, ami rámutat a képzési programok és az oktatási módszertan korszerűsítésének szükségességére – írták. Az Európa Tanács ezért arra buzdította az illetékes szlovén hatóságokat, hogy biztosítsanak megfelelő pedagógusképzést a magyar nyelvű tanításhoz.

(MTI/Kárpátalja)