Tudományos programok a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében

2022. október 2., 15:47 , 1128. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (JA) a háború ellenére is végzi tehetséggondozó és támogatói munkáját. A felsőoktatásban tanuló fiatalok és kutatók számára idén is számos pályázati lehetőséget indítottak, amelyek révén kiteljesíthetik kutatói munkájukat.

Ahogy a korábbi években megszokhattuk, a „GENIUS” JA idén is korcsoportonként és tantárgyak szerint szervezi meg tehetséggondozó programjait. Többek között meghirdették a Soós Kálmán Ösztöndíjprogramot, valamint várják a jelentkezőket a Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciájára is.

„A „GENIUS” JA egyik fő célja a fiatal generáció értelmiségi utánpótlása, szeretnénk, ha minél szélesebb körben tájékozódnának a számukra elérhető ösztöndíjrendszerekről, a konferenciákról és különböző tudományos programokról” – mondta Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója.

Az egyik ilyen program, amely a fiatal kutatókat hivatott támogatni, a Soós Kálmán Ösztöndíjprogram, melynek célja, hogy a Kárpátalján működő magyar nyelvű felsőoktatási szakok és intézmények együttműködését elősegítse; segítse azokat a magyar hallgatókat, akik felsőoktatási szakjukat nem tanulhatják magyar nyelven, illetve ösztönözze a régióval kapcsolatos kutatómunkák végzését.

Az ösztöndíjprogram a következő alprogramokból tevődik össze:

1. Kárpátaljai Vándoregyetem

A Vándoregyetem célja, hogy a kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatásban dolgozó tanárok és kutatók valamennyi, Kárpátalján magyar nyelven oktató felsőoktatási intézményben bemutathassák kutatási témájukat vagy olyan tudományos eredményeket, melyek széles körű érdeklődést válthatnak ki. A pályázatra olyan magyar nemzetiségű, tudományos fokozattal rendelkező tanárok vagy kutatók jelentkezését várják, akik valamely kárpátaljai felsőoktatási intézményben munkaviszonnyal rendelkeznek, és általános érdeklődésre számot tartó témával előadást kívánnak tartani a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, a Beregszászi Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban, az Ungvári Nemzeti Egyetemen és az Ungvári Szent Gellért Római Katolikus Szakkollégiumban.

A pályázat pozitív elbírálása esetén a nyertes pályázónak a fent felsorolt négy intézményben hatvanperces előadást kell tartania a 2022/2023-as tanév első félévében. Egy pályázó több pályázatot is benyújthat, de csak egy témával vehet részt a Vándor­egyetemen. Az előadás nyelve a magyar.

A Kárpátaljai Vándoregyetemet 2022. október 26-án és 27-én rendezik meg. A jelentkezési határidő pedig október 10-e.

2. A magyar nyelvű felsőoktatás munkáját elősegítő oktatási jegyzetek és szaknyelvi szótárak készítése

Az alprogram célja, hogy azoknak a felsőoktatásban oktatott tárgyaknak az esetében, amelyekhez magyar nyelven nincs vagy hiányos, esetleg nem megfelelő az oktatásijegyzet- és szaknyelviszótár-ellátottság, támogassa a magyar nemzetiségű oktatók jegyzet- és szótárkészítését. A pályázó csak olyan oktatási jegyzetet nyújthat be, amely elősegíti a felsőoktatásban tanuló magyar anyanyelvű fiatalok felkészülését az egyetemi és főiskolai ismeretek elsajátítására, és eddig még nem került publikálásra.

A pályázatra kizárólag kárpátaljai magyar nemzetiségű kutatók jelentkezését várják.

A pályázatra a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodájában lehet jelentkezni, a már elkészült, legalább 90 oldal (Times New Roman betűtípus, 12 pontos betűméret, 1,5-es sorköz) terjedelmű oktatási jegyzettel vagy szaknyelvi szótárral. A jegyzetnek meg kell felelnie az alapvető műfaji és formai követelményeknek.

3. Kárpátaljai vonatkozású kutatások támogatása

A támogatásra olyan magyar nemzetiségű diákok jelentkezését várják, akik az elmúlt két tanévben magyar nyelven írták és védték meg szakdolgozatukat valamelyik kárpátaljai felsőoktatási intézményben, és szakdolgozatuk témája kapcsolódik vidékünkhöz, Kárpátaljához.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával együttműködve a Kárpátaljai Vándoregyetemmel összefüggésben, de külön komponensként meghirdette a Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciáját is, ahova fiatal, 35 évnél nem idősebb, alapdiplomával már rendelkező, de tudományos fokozattal még nem rendelkező kárpátaljai magyar kutatók jelentkezését várják.

A Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciája már több éve a Magyar Tudományos Akadémiának egyik rendezvénye, a Magyar Tudomány Ünnepének egyik állomását képezheti.

A konferencia során a munkákat nem pontozzák, nem rangsorolják azokat, tehát nincsenek helyezettek, igazából egy lehetőség, hogy a fiatal kutatók találkozhassanak rangos szakemberekkel, akiktől tanácsot kaphatnak, hogyan folytassák kutatásaikat, hogyan fejleszthetik az eddig megírt munkájukat.

A Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók Konferenciájának jelentkezési határideje október 14-e. A konferencia időpontja november 11. Helyszíne pedig a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisa.

TV21 Ungvár/K. K.