A büntetlenségi igazolásról

2022. október 4., 18:53 , 1127. szám

„Korábban azt hallottam, hogy már nem adnak ki büntetlenségi igazolást, néhány napja mégis kérte tőlem egy hivatalnok. Akkor hát létezik még, vagy sem? Ha nem, miért kérik mégis?”

– A közelmúltig az ukrán polgároknak számos esetben büntetlenségi igazolást (Довідка про несудимість) kellett igényelniük és kapniuk, hogy igazolják a büntetett vagy büntetlen előéletükre vonatkozó információkat. Azonban 2022. április 15-től sem papíron, sem elektronikus formában nem adnak ki többé ilyen dokumentumot.

A büntetlen előéletről szóló igazolás helyett jelenleg kivonatot adnak ki A személy büntetőjogi felelősségre vonására és büntetett előéletére vonatkozó információk nyilvántartása elnevezésű információs és analitikai rendszerből.

A kivonatra szükség lehet munkába álláshoz, vízumkiadáshoz, külföldi utazáshoz, közbeszerzésben való részvételhez, örökbefogadáshoz, a gyámsághoz, okmányok kiadásához vagy megújításához stb.

A kivonatot bárki megszerezheti a Belügyminisztérium honlapján keresztül, a következő címen: https://vytiah.mvs.gov.ua/app/landing

A személyükre vonatkozó információk lekérésére a 14. életévüket betöltött polgárok jogosultak. Ehhez az igénylőnek digitális aláírása felhasználásával be kell lépnie a személyi ügyféloldalára. Ott meg kell adnia az igénylési ív kitöltéséhez kért személyi adatokat, feltüntetve az igénylés célját is. Emellett meg kell adnia a kivonat igényelt típusát: a rövid változat csupán a büntetett/büntetlen előéletet igazolja, a bővebb a büntetőjogi felelősségre vonással kapcsolatos információkat, az igénylővel szemben a Büntető törvénykönyv alapján alkalmazott korlátozásokat is tartalmazni fogja. Jó tanács: amikor a hivatalban kérik öntől az igazolást, tisztázza, hogy melyik típusra tartanak igényt a kettő közül.

A kivonat kiadása ingyenes. A dokumentum hitelességét QR-kód igazolja, amelyet az igénylője ellenőrizni tud.

Akiknek nincs elektronikus aláírásuk, vagy nem ápolnak meghitt viszonyt a számítógéppel, lehetőségük van személyesen, esetleg meghatalmazottjuk útján igényelni a kivonatot a Belügyminisztérium regionális szolgáltató központjaiban vagy hitelesített kihelyezett regisztrációs pontjaiban. A kérelem – a polgár lakhelybejelentésétől függetlenül – bármelyik említett hivatalban benyújtható. A kérelemhez csatolni szükséges a kérelmező személyazonosságát igazoló okmány másolatát, az eredetit a kérelem benyújtásakor fel kell mutatni az ügyintézőnek.

A kivonat kiadásának határideje hivatalosan 30 naptári nap. Egyes források szerint az elektronikus változat gyorsabban elkészül.

A hatóság megtagadhatja a kivonat kiadását, amiről tíz napon belül írásban köteles tájékoztatni a kérelmezőt, megjelölve az elutasítás okát.

hk