Itt a járványszezon!

2022. október 6., 11:50 , 1128. szám

Ukrajnában október 3-án, az esztendő 40. hetében hivatalosan is kezdetét vette az influenza és az akut légúti vírusfertőzések okozta járványok szezonja, amely 2023 20. hetéig, azaz május 21-ig tart – emlékeztet összeállításában a korrespondent.net.

A háború is hatással van a mutatókra

Az Egészségügyi Minisztérium Közegészségügyi Központja emlékeztet, hogy az előző, 2021–2022-es járványszezonban 5,9 millió influenzás és akut légúti vírusfertőzéses (köztük Covid–19) esetet regisztráltak. Légúti fertőzések miatt az ország lakosságának 15,5%-a fordult orvoshoz. Felhívják a figyelmet, hogy 2022. február 24-től az intenzív és extenzív mutatók meredek csökkenése volt megfigyelhető, ami a járványfolyamat törvényszerűségeinek, illetve az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni teljes körű háborúja kitörésének egyaránt betudható. A harcok problémákat okoztak az influenza és az akut légúti vírusfertőzések előfordulásával kapcsolatos információk gyűjtésében és az objektív elemzésben. Ugyanakkor a statisztikai mutatók csökkenése az ország legtöbb régiójának területén megfigyelhető volt.

Négyféle influenzavírus várható

A 2022–2023-as szezonban az egészségügyi előrejelzések szerint az influenzavírusok és a koronavírus egyidejű keringése várható, ami meghatározza a járványfolyamat intenzitását.

Az influenzavírus állandó mutálódása miatt a WHO évente frissíti a kórokozó elleni megelőző oltás összetételére vonatkozó ajánlásait. Idén egy négy összetevőjű vakcinát javasolnak a várhatóan Ukrajna területén elterjedő vírusok ellen. Ezek:

– az A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-szerű vírus;

– az A/Darwin/9/2021- (H3N2)-szerű vírus;

– a B/Austria/­1359417/2021-szerű vírus (B/Victoria vonal);

– a B/Phuket/­3073/2013-szerű vírus (B/Yamagata vonal).

Ukrajna esetében az A/Darwinhoz és a B/Austriához hasonló vírusok számítanak majd újdonságnak.

Az oltás a legjobb védelem

Úgy tartják, hogy az influenza és a szintén az akut légúti vírusfertőzések kategóriájába tartozó Covid–19 megelőzésére legjobb a védőoltás. De a koronavírus elleni vakcina nem véd az influenza ellen, és fordítva. Ezért ideális esetben az embernek be kell oltatnia magát a Covidra vonatkozó aktuális ajánlásoknak megfelelően, valamint meg kell kapnia az influenza elleni védőoltást is. A két oltás egyike sem garantálja, hogy a beoltott személy egyáltalán nem betegszik meg, de a betegség lefolyása enyhébb lesz.

Mivel az influenzának nincs specifikus gyógymódja, de a betegség megelőzésére van lehetőség, ezért fontos, hogy megkapjuk az influenza elleni védőoltást. Ezt nemcsak a szezon kezdeti szakaszában javasolt megtenni, hanem az egész járványszezon folyamán bármikor.

Lesz oltóanyag

Sajtóinformációk szerint a jelenlegi járványszezonban több mint 340 ezer adag influenza elleni védőoltás érkezik Ukrajnába. Az Egészségügyi Minisztérium megállapodást kötött partnereivel, hogy humanitárius segélyként 163 000 adag Vaxigrip vakcinát szállít le a Sanofi cég, és 30 000 adag jut el ebből az oltóanyagból Ukrajnába a PIVI projekt keretében. Összesen tehát 193 000 adag influenza elleni védőoltást juttatnak el az országba segélyként. Emellett várhatóan 150 000 adag vakcina jelenik meg a kereskedelmi forgalomban: 100 000 GC Flu és 50 000 Vaxigrip.

„Tavaly több mint egymillió adag influenza elleni védőoltást szereztek be a magánpiacon. Idén 150 ezer adag leszállítása várható. De ha lesz kereslet, akkor szerintem többet is beszereznek majd a magáncégek” – jegyezte meg Mihajlo Raduckij, a Legfelső Tanács Nemzeti Egészség, Egészségügyi Ellátási és Egészségbiztosítási Bizottságának elnöke.

Elmondása szerint a Vaxigrip vakcina már megérkezett néhány gyógyszertárba. Ára alig különbözik a tavalyitól: 300-400 hrivnya körül alakul.

Kockázati csoportok és ellenjavallatok

Az Egészségügyi Minisztérium szerint mintegy 4,7 millió ukránnak javasolják az influenza elleni védőoltást egészségi állapota és egészségügyi mutatói alapján. De a háborús helyzet és az állami beszerzések korlátozott finanszírozása miatt a kockázati csoportok védőoltásainak kritikus szükségletét 250 000 adagban határozták meg. A kockázati csoportokba tartoznak az egészségügyi dolgozók, a fegyveres erők katonái, a Belügyminisztérium és az Ukrán Biztonsági Szolgálat munkatársai, valamint a várandós nők. Nekik, ha kérik – és a háziorvosuk igénylése alapján –, ingyenesen adathatják be az influenza elleni védőoltást.

Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy az influenza elleni védőoltás beadása ellenjavallt: a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők számára; akut légzőszervi megbetegedések tünetei és 38-38,5 oC feletti testhőmérséklet esetén; akiknek súlyos allergiás reakciója volt a vakcina előző adagjára vagy az oltóanyag egyik összetevőjére (például csirkefehérje); a szervezet bizonyos állapotai és bizonyos betegségek esetén, amennyiben előfordulhat, hogy nem alakul ki immunitás az oltás beadása után (rákbetegeknél kemoterápia után, nagy dózisú szteroid hormonok alkalmazásánál, immunműködést elnyomó gyógyszerek szedésénél, bizonyos veleszületett immunhiányos állapotok esetén).

Hogyan kerüljük el az influenzát?

A Közegészségügyi Központ felhívja a figyelmet, hogy az influenzavírus a beteg emberről a levegőbe kerülő cseppekkel, porral (a vírusok beszéd, köhögés, tüsszögés közben a levegőn keresztül adódnak át), valamint két méternél kisebb távolságból történő érintkezés útján terjed. Az ember, még az influenza enyhe formája esetén is, átlagosan hét napig beteg, s a tünetek jelentkezésének egész ideje alatt veszélyt jelent másokra. Az influenza legveszélyesebb szövődménye a tüdőgyulladás, amely a legsúlyosabb esetekben 4-5 napon belül a beteg halálát okozhatja. Előfordul, hogy az influenza következtében szívelégtelenség alakul ki.

A fertőzés elkerülése érdekében korlátozni kell a betegekkel való érintkezést (2 m-nél közelebb ne kerüljünk hozzájuk), kerülni kell azokat a helyeket, ahol az emberek nagyobb számban gyűlnek össze. Gyakran szellőztessük a helyiségeket, gyakran mossunk kezet szappannal, ne érintsük meg mosatlan kézzel a szemünket, orrunkat, szánkat. Kerüljük az ölelést, a csókot és a kézfogást, tüsszentéskor vagy köhögéskor takarjuk el az orrunkat és a szánkat papír zsebkendővel, amelyet használat után azonnal ki kell dobni.

Amennyiben megbetegszünk influenzában vagy más akut légúti vírusfertőzésben, ne siessünk a torokfájást csökkentő vagy a köhögést megkönnyítő gyógyszerek szedésével, mert ezek hatékonysága nem bizonyított, bár rövid ideig enyhítik a tüneteket. Azt is fontos észben tartani, hogy a vírusfertőzéseket nem kezelik antibiotikumokkal. Az antibiotikumok csak bakteriális betegségek esetén segítenek, vagyis ha a betegség kórokozója baktérium, például hörghurut vagy tüdőgyulladás esetén.

(pszv/korrespondent.net)