A harmadik fiú lelkületével – Beregszászban bemutatták az Ortutay Elemér életéről szóló kötetet

2022. október 8., 08:55 , 1129. szám

Ortutay Elemér kárpátaljai görögkatolikus pap, teológiatanár életébe és munkásságába nyújt betekintést az a kötet, amelyet Beregszászban mutattak be a róla elnevezett szakkollégiumban október 5-én.

A harmadik fiú lelkületével című művet a szerző, Marosi István beregszászi görögkatolikus parochus ismertette, aki az alkalom során elmondta: az összeállítással emléket szerettek volna állítani az idén 25 éve elhunyt Elemér atyának. „Olyan kötetet szerettünk volna összeállítani, amely olvasmányosan, képi dokumentációkkal mutatja be Ortutay Elemér életét olvasóbarát és fogyasztható formában” – fogalmazott a kötet szerzője.

A kötet elkészítése során három fő szempontot vettek figyelembe a készítők. Elsősorban szerették volna, ha Elemér atya saját emlékiratai megjelennek a műben. Emellett nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy tartalmazza az atya saját írásait – akár levelek, akár dolgozatok formájában. Harmadik szempont pedig az élete különböző állomásairól készített képek bemutatása volt. Így a most megjelentetett kötet teljes, átfogó képet nyújt Ortutay Elemér életéről és munkásságáról.

A könyvbemutató moderátora Csordás László irodalomtörténész volt, aki az est folyamán a szerzővel felelevenítette Ortutay Elemér életének jelentősebb állomásait, valamint kitért munkásságának irodalmi jelentőségére is.

„Ortutay Elemér inspirálódott az irodalomból. A kötetből is kiderül, hogy Ady Endre volt az egyik, számára kedves költő, emellett nagyon szerette a kárpátaljai művészeket, írókat, festőket, azokat, akik inspirálták őt” – emelte ki a bemutató során Csordás László, valamint hozzátette: „Az Ortutay-szellemiség nagyon erősen a műveltség eszméire alapoz, illetve arra, hogy az egyház, a vallás és a kultúra kiegészíti, inspirálja egymást, valamint segítheti a megmaradást Kárpátalján.”

Az est zárásaként Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspökének vezetésével a jelenlévők imát mondtak Elemér atya lelki üdvéért.

„Ortutay Elemér atya nagyon nehéz időket élt meg. Az üldöztetést, a Gulagot is megjárta, mindezt a hitéért és az egyházért. Mindezen nehézségeket, melyek élete során kísérték őt, bemutatták a kötetben” – fogalmazott Nílus püspök.

A Magyarország Kormánya támogatásával létrejött életrajzi kötet Beregszászban, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban érhető el az érdeklődők számára.

TV21 Ungvár/K. K.