Móricz Zsigmond: A Leviathan

2022. október 9., 13:10 , 1128. szám

Százados álmából ébredez

s kitátja száját,

ásít és mérges gőzt fúj likain

A Leviathan:

 

Még nesze sincs, senkise hallja

horkoló, hördülő moraját

s már az iszonyú vég veri

az emberi lelkeket.

 

Guruló, repülő átokmadárraj

rebben föl és dögevő csőrét

belevágja eleven húsba:

a szívbe: a Pénz.

 

Lihegő, tajtékos, buja vihajjal,

kábító; csiklandós lidérckonda

fulladó, röfögő, láb között rohan:

a szívbe, a Kéj.

 

S tajtékzó, ugató, vinnyogó vadak

robbannak fel a börtön fenekén,

láncolt, iszonyú gyűlölet hadak:

a szívből, a Kard.

 

Százados álmából még meg sem ébredt,

csak mérges gőzét párologja,

hogy él: emberek: él: reszkessetek!

a Leviathan!

 

 

Ahogy csak rápillant az ember a névre és a mű címére, azonnal fölmerül egy kérdés: hát Móricz Zsigmond költeményt is írt? Teljesen jogos a csodálkozás, mert szerzőnkről leginkább a Légy jó mindhalálig, a Pillangó, az Árvácska vagy mondjuk lenyűgöző történelmi nagyregénye, az Erdély-trilógia – Tündérkert, A nagy fejedelem, A nap árnyéka – jut eszünkbe.

Vagy ha nem a regényei, akkor a családfája. A kárpátaljai olvasók-irodalomrajongók körében nyilvántartott tény, hogy anyja, Pallagi Erzsébet Csetfalván született, anyai nagyapja pedig beregújfalui református lelkész volt.

Ha pedig ezen a kellemes fennakadáson túl vagyunk, ott a cím. Nem jut ugyanis eszünkbe mindjárt minden részlet a Leviatánnal kapcsolatosan. Föl kell idézni, hogy egy bibliai vízi szörnyről van szó, tekergő óriáskígyóról, amely átminősült formájában nem más, mint életpusztító szellem; és hogy ez teljesen áthatja ma is az ember érvényesülését a társadalomban. 

A fenyegető pusztításnak pont erről a jelenlétéről szól Móricz Zsigmond verse. Hogy ez az életölő, garázdálkodó szellem mélyen beleivódott az emberbe. Az ember szívébe. Mindig a szív körött forog, a szívben ébred föl, ahogyan erről a három középső versszak is tudósít. Így lesz a Pénz, a Kéj és a Kard három olyan társadalmi-hatalmi – és mélyen emberi – élettényező, amely alól kivonni magunkat (szinte) lehetetlen...

                Penckófer János