Kismértékben nőttek a bérek szeptemberben

2022. október 10., 12:41 , 1128. szám

Szeptember visszafogottan optimista képet mutat a bérek alakulása tekintetében. A meghirdetett állásokból ítélve az ágazatok kétharmadában vagy megőrizték a béreket az eddigi szinten, vagy emeltek azokon – derül ki a grc.ua HR-portál elemzői központjának adataiból, amelyeket a dengi.ua ismertet.

A tájékoztatás szerint az átlagbéreket tekintve szeptemberben változás következett be a legjobb fizetést kínáló ágazatok versenyében. A rangsor élén továbbra is az IT-szektor és a felső vezetők állnak. Kora ősszel a beszerzési szféra lett a harmadik, miközben a tanácsadás a negyedik helyre szorult vissza. Az ötödik helyen a média és a művészet osztozik.

Ugyanakkor ami a legalacsonyabb béreket kínáló szektorokat illeti, szeptemberben a helyzet nem változott, bár megjegyzik a szakértők, hogy valamennyi szóban forgó ágazatban nőttek a fizetések 18–31%-kal. A legalacsonyabb béreket – átlagosan 10 700 hrivnyát – a diákoknak és a tapasztalattal nem rendelkező szakembereknek kínálják. A háztartási alkalmazottaknak átlagosan 11 500 hrivnyát készek fizetni havonta az egy hónappal ezelőtti 8 800 hr helyett. A hotel-étterem-közétkeztetés ágazatban a korábbi szinten maradtak a bérek: 13 900 hr.

A biztonsági őröknek szeptemberben 21%-kal magasabb bért, 14 800 hr-t ajánlanak. A munkásszakmák képviselőit 15 500 hrivnyás fizetéssel igyekeznek csábítani, ami 18%-os növekedés augusztushoz képest (13 100 hr).

Az értékesítésben sem túl magasak a fizetések. Annak ellenére, hogy az értékesítők, a pénztárosok, az értékesítési adminisztrátorok és az értékesítési menedzserek a legkeresettebbek, átlagkeresetük egyike a legalacsonyabbaknak a munkaerőpiacon. Szeptemberben a munkáltatók átlagosan 17 000 hr-t voltak készek fizetni ezeknek a szakembereknek.

(hk/dengi.ua)