Kárpátalja orgonái ‒ könyvbemutató Ungváron

2022. október 11., 10:44 , 1129. szám

A megyei filharmónia nagytermében mutatták be csütörtökön Schreiner Sándor orgonamester Kárpátalja orgonái című könyvét. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Magyarország Ungvári Főkonzulátusa támogatásával megjelent kétnyelvű – magyar és ukrán – kötet bemutatóján számos meghívott vendég volt jelen. A kiadvány részletes, hiteles információt tartalmaz a vidékünkön működő, illetve a háború során lerombolt templomi orgonákról. A szöveget Jackovics Marianna ültette át magyar nyelvre.

A bemutatót megnyitva a könyv szerkesztője, a bevezető esszé szerzője, Ukrajna Érdemes Kulturális Dolgozója, Borisz Kusnir kiemelte, hogy Kárpátalja szerencsés volt. Megyénkben a kommunista ideológia totális uralma alatt nem történt akkora organikus kultúrapusztulás, mint Galíciában vagy Nyugat-, Jobb és Bal parti Ukrajnában. A legdrágább és talán legbonyolultabb hangszerek közül sok maradt meg megyénkben, Kárpátalján 67 orgonát tartanak nyilván.

– De a megőrzött orgonák értékét nem csak az határozza meg, hogy közülük  többnek a kora gyakran eléri vagy meghaladja az évszázadot, és valóban drága hangszerek. Sokkal jelentősebb az egyedi szellemi hatásuk, mely elmélyült, gyökeret vert a Kárpátok ege alatt élő népcsoportok képviselőinek jellegzetes hagyományaiban. Ez a többnemzetiségű és többfelekezetű közösségek egyházi és egyben világi életének reneszánszával párosulva ad okot a zenei élettörténet számos kutatójának arra, hogy Kárpátalját orgonavidéknek nevezze.

Tudták, hogy Kárpátalján 64 orgona van, hogy Kárpátalja legrégebbi orgonája az 1800-as években épült? Nos ezekre a kérdésekre is választ ad a mű, és még sok más érdekes adat megtalálható a hangszerek királyáról Schreiner Sándor Kárpátalja orgonái című könyvében.

A szerző elmondta, hogy az első könyve a tárogatóról szólt, s már akkor kérdezték, lesz-e még egy könyv.

– Mondtam, hogy mivel orgonamester vagyok, gondolom, az orgonákról lesz a következő. Most sikerült! – mesélte Schreiner Sándor köszönetet mondva a magyarországi támogatásért.

Megtudhattuk, hogy a könyv kétnyelvű, ukránul és magyarul 344 oldalon teljes pompájában, színes képekkel illusztrálva jelent meg.

– A könyv 32 katolikus, 32 református templom orgonájáról és két világi orgonáról, Kárpátalja legnagyobb orgonájáról tartalmaz cikket, amely az ungvári filharmóniában található, és amelyet megmentettünk a katolikus templomból Zsófiafalváról. Mindegyik orgonának a története megtalálható a kiadványban, az, hogy ki, mikor építette, újította fel, mikor és miért építette át, ki szentelte fel. A könyv összeállításakor az is fontos volt, kinek köszönhető, hogy az orgona megépült vagy felújították. Volt olyan, amelyet például egy hajléktalannak köszönhetünk. Petrics József halála előtt elhívta a lelkészt és ezer pengő forintot adományozott, hogy megépülhessen a técsői református orgona. Volt olyan, hogy Vágner Richárd, egy 6 éves kisfiú segített nekem Kisszelmencen, aki egyetlen hibát nem követett el, és a legtökéletesebben csinálta, amit mondtam, vele hangoltam fel az orgonát. Sok érdekes történetet szedtem össze.

Schreiner Sándor 4 évvel ezelőtt kezdte gyűjteni az információkat. Először Majnek Antal püspök úrnak mondta el az ötletét, aki mindenben támogatta.

– S akkor elindult egy lavina, mely pozitív energiát adott, lehetőséget ahhoz, hogy hozzáfogjak. Először egy nyelven terveztük, de végül sikerült két nyelven megjelentetni. Ebben Oleg Diptan, a Kijevi Nemzeti Operaház főorgonamestere és Petro Szuhockij lucki orgonista és orgonamester segített. Nagy öröm, mert egy óriási munka végéhez értünk – jegyezte meg és elmondta: 330 példányban jelent meg, így minden olyan helyre adnak, ahol van orgona és szerepel a könyvben. A legnagyobb könyvtárakba is juttatnak, s természetesen Kijevtől Budapestig minden olyan helyre szeretne átadni 1-1 példányt, ahol oktatnak orgonajátékot.

Albertné Simon Edina konzul mindenkit üdvözölt a két külképviselet, illetve Bacskai József főkonzul nevében, aki nem tudott jelen lenni az alkalmon.

– Örömteli ez a pillanat. Egy magas színvonalú, hiánypótló könyv elkészültét és megjelenését ünnepelhetjük. Örömteli pillanat ez ma azért is, mert a nehéz idők ellenére mi itt egy gondtalan órára össze tudtunk gyűlni, s átélhetjük a békés összetartozás örömét a jelen lévő nagyszerű szakemberekkel, egyházi méltóságokkal, művészekkel és néhány pillanatra elfelejthetjük a háború távoli borzalmait. Ma, amikor a háború a békés élet minden zugát felforgatta, különösen fontosak az ilyen események, amelyek életünket visszazökkentik akár csak néhány pillanatra is a normális mederbe.

Nagy öröm, hogy támogathattuk ennek a kötetnek a megjelenését, hiszen a könyvkiadás a háború ellenére nem állhat le, s Magyarország igyekszik mindenben segíteni Ukrajnát – hangsúlyozta a diplomata, és biztosított mindenkit, hogy Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és a Beregszászi Konzulátusa a jövőben is folytatja azt a munkát, amit eddig végeztek annak érdekében, hogy a két ország még szorosabbá fűzze kapcsolatait. Külön köszönetet mondott Schreiner Sándornak az ötletért és a könyv szerkesztéséért, s kiemelte a kiadó munkáját.

– Igényes, átfogó munka jelent meg, melyre méltán lehetünk mindannyian büszkék, s amit bátran ajánlhatunk minden zenekedvelő, -értő és orgonaszerető érdeklődőnek – fogalmazott Albertné Simon Edina.

Viktor Braszlavec, a Kárpáti Kiadó igazgatója röviden szólt a kötet tartalmáról.

Ivan Mikita, a Kárpátaljai Megyei Filharmónia igazgatója ismertette az 1974-ben Kárpátaljára szállított legnagyobb orgona történetét, hogyan került Kárpátaljára, kik szerelték össze, stb. Úgyszintén méltatta Natalia Viszics művész tevékenységét, aki az orgonaiskolának szentelte életét, tanítványai már saját tanítványokkal büszkélkedhetnek. Ukrajnában ez az egyik legkiemelkedőbb orgonaiskola.

Oleg Diptan, a Kijevi Nemzeti Operaház főorgonamestere videoüzenetben fordult a jelenlévőkhöz.

Gratulált a szerzőknek Gerzánics Szergej atya, rahói plébániai kormányzó a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye képviseletében, Héder János ungvári lelkész, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökhelyettese, Jevhen Tiscsuk, a megyei művelődési, nemzetiségi és vallásügyi főosztály vezetője, Alen Panov mecénás, Szvitlana Sztehnej, a Zádor Dezső Zeneművészeti Koledzs igazgatónője.

A bemutatón Katerina Gazsó, Natalia Lengyel és Olga Csundak orgonajátékát élvezhették a vendégek.

rv