Rákóczi korát idéző tárogatóturné Kárpátalján

2022. október 11., 08:29 , 1129. szám

Közel húsz kárpátaljai iskolában tartott előadásokat és interaktív foglalkozásokat október 3. és 7. között Nagy Csaba Liszt Ferenc-díjas tárogatóművész, aki a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében látogatott Kárpátaljára.

Az előadások során nem csupán az immár hungarikumnak számító tárogatók szólaltak meg, hanem a Rákóczi-szabadságharc időszaka is megelevenedett a korabeli történetek és a fegyverbemutatók által.

A Liszt Ferenc-díjas tárogatóművész a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Szakgimnáziumában is tartott rendhagyó órát.

Az óra egy kuruc dallammal vette kezdetét. A továbbiakban a magyar történelem egy olyan időszakát idézték meg, amely mind a költészetben, mind a zenében egy különálló fejezetet alkot, mégpedig a kuruc korszak fejezetét, mely egybefonódott II. Rákóczi Ferenc életútjának felvázolásával.

„A szabadságharc épp itt, Kárpátalján kezdődött, ezért nagyon fontos, hogy az ifjú nemzedék ismerje a saját vidéke történelmét” – hangsúlyozta Nagy Csaba. „Ez az előadás-sorozat azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok részesei lehessenek egy olyan rendhagyó történelem-, irodalom- és énekórának, ahol ez a három dolog szoros egységet alkot, emellett élvezhető formában ismerhessék meg elődeik életét és hagyományait” – tette hozzá a művész.

A korhű dallamok mellett a művész egy kisebbfajta tárogatót is bemutatott, melynek harsányabb, élesebb hangja volt, mivel azt a harcoknál, az ágyúdörgések közepette használták.

„Egy olyan történelemórára került sor, ahol megismerkedhettünk az immár hungarikummá vált tárogatóval. A művész már ötven éve él együtt hangszerével. Mivel az intézményünk II. Rákóczi Ferenc nevét viseli, ezért különösen nagy öröm, hogy ez alkalommal még többet tudhattunk meg a névadónkról. A hangszer az ő korában vált igazán ismertté” – mondta Király Katalin, az intézmény igazgatóhelyettese.

„A tankönyvek nem mindig ily színes és látványos formában mutatják be történelmünket, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy diákjaink megismerjék történelmünk fontosabb eseményeit, népünk hagyományait” – fogalmazott Soós Katalin, a II. RF KMF Szakgimnáziumának igazgatója.

A közelmúltban a KMPSZ a magyarországi Rákóczi Tárogató Egyesülettel közösen kiadott egy kottakötetet, amely a Kuruc Melo­diárium címet kapta, s amelyben a legismertebb kuruc tárogatódallamokat gyűjtötték össze. A turné részeként minden intézmény kapott a kiadványból és a hozzá kapcsolódó DVD-ből egy-egy példányt.

TV21 Ungvár/kmpsz.uz.ua/K. K.