Szakértő: Nem teszi kötelezővé az oltást az új törvény

2022. október 11., 16:25 , 1128. szám

Az új közegészségügyi törvényben megjelent az immunprofilaxisról szóló cikkely, de nem vált kötelező vagy kényszerintézkedéssé – jelentette ki az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában Fegyir Lapij immunológus szakorvos, az Egészségügyi Minisztérium szakértői csoportjának tagja, akit az RBK–Ukrajina idéz.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a 4142. számú törvény bevezeti-e a kötelező védőoltást, Lapij hangsúlyozta: „Egyáltalán nem. Korábban is voltak törvényi normáink: A lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény, A lakosság közegészségügyi és járványügyi biztonságáról szóló törvény. Arról nem is beszélve, hogy nálunk a törvények fölött áll az Alkotmány a jogok és kötelességek meghatározásával. Ez egy közegészségügyi törvény. Valóban van benne egy cikkely az immunprofilaxisról, de abszolút semmi újat nem tartalmaz a kötelezőségét, kényszerűségét illetően a korábbiakhoz képest.”

Rámutatott ugyanakkor, hogy az új közegészségügyi törvény a korábbinál nagyobb számú fertőző betegséget említ.

„Ebben a törvényben az immunprofilaxis fejezet 11 fertőző betegséget sorol fel. Ebből tíz már szerepel az oltási naptárban. Az új fertőző betegség, amelyről ebben a törvényben említés történik, a pneumococcus. Ukrajna egyike azon valószínűleg igen kevés országnak, amelyek még nem vezették be gyermekeik és lakosságuk védelmét a pneumococcus fertőzésekkel szemben” – mondta el az immunológus.

A Legfelső Tanács szeptember 6-án fogadta el a közegészségügyi rendszerről szóló törvényt (4142. sz.). A dokumentum lefekteti az ukrajnai közegészségügyi rendszer működésének jogi, szervezeti, gazdasági és társadalmi alapjait. Azóta Volodimir Zelenszkij elnök aláírta a jogszabályt.

(ntk/rbc.ua)