Felmérés: Az agresszor büntetlensége bántaná a legjobban az ukránokat

2022. október 12., 08:49 , 1128. szám

A megkérdezett ukránok többsége számára az Oroszországi Föderáció országunk elleni háborújának befejezése után az egyik legnagyobb csalódás az lenne, ha elmaradna az agresszor felelősségre vonása az általa elkövetett bűncselekmények miatt. Ez a lehetőség jobban aggasztja Ukrajna lakosait, mint a valószínűsíthető szegénység és a súlyos korrupció – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) kétezer fős mintán végzett felméréséből, amely a CASE Ukrajna Társadalmi és Gazdasági Kutatóközpont megbízásából készült, s amelyet a zn.ua ismertet.

A Mi lenne a legnagyobb csalódás az ön számára a háború befejezése után? kérdésre több válaszlehetőséget is felkínáltak a megkérdezetteknek. Az ukránok hármat választhattak ezek közül.

A legtöbb válaszadó (65,8%) Oroszország esetleges büntetlenségét jelölte meg a legnagyobb csalódásként. A második legnépszerűbb válasz a korrupció magas szintje (36,3%), a harmadik pedig az alacsony életszínvonal és a szegénység (34,6%) volt. Emellett a lakosság 24,7%-a amiatt lenne nagyon csalódott, ha sok polgár nem térne vissza külföldről hazájába, 19%-uk pedig az oroszok és fehéroroszok bevándorlása miatt Ukrajnába.

A vizsgálat eltéréseket mutatott ki a különböző régiók és korcsoportok képviselőinek hozzáállásában. Így az Oroszország büntetlensége az elkövetett bűncselekmények miatt opciót gyakrabban választották Ukrajna nyugati és központi részén – 68,6%, illetve 67,7% –, mint délen és keleten – 63,5% és 59,1%. A 18 és 29 év közötti ukrán fiatalok gyakrabban jelölték be az említett válaszlehetőséget (78,3%), mint a 70 év felettiek (55,5%). A kutatók rámutatnak, ez a kérdés valamennyi egymást követő idősebb korosztály számára egyre kevésbé fontos.

Ugyanakkor Dél- és Kelet-Ukrajna képviselői gyakrabban jelezték, hogy csalódást okoznának számukra az alacsony életszínvonal és a nélkülözés – 42,3% és 43,3%. Az ország nyugati részén csak a válaszadók 27,4%-a, a központiban pedig a 31,4%-a vélekedett így.

A KIIS 2022. június 22. és július 19. között végezte a felmérést. Kétezer 18 év feletti válaszadót kérdeztek meg mobiltelefonszámok véletlenszerű mintája alapján, a Krím kivételével Ukrajna egész területéről. A statisztikai mintavételi hiba nem haladja meg a 2,4%-ot az 50%-hoz közeli mutatók esetében.

Korábban a KIIS-nek az NDI Ukraine megrendelésére készült felmérése alátámasztotta, hogy Oroszország teljes körű inváziója jelentős befolyással volt Ukrajna gazdaságára és polgárainak jövedelmére. A szeptemberi adatok szerint az ukránok több mint 70%-a így vagy úgy, de anyagilag is megszenvedte a háborút, vagyis csökkent a jövedelme. Májusban még csak a megkérdezettek 66%-a jelezte ezt. Ezenkívül közel 33%-uk elveszítette az állását (négy hónappal korábban: 31%).

(zzz/zn.ua/case-ukraine.com.ua/ndi.org)