Új elnöke van az NBU-nak

2022. október 12., 13:17 , 1129. szám

A Legfelső Tanács Andrij Pisnijt, az Oscsadbank korábbi vezetőjét nevezte ki az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) élére – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

A kinevezést múlt pénteken 290 népképviselő támogatta a parlament üléstermében. Amint arról Jaroszlav Zseleznyak képviselő (Hang frakció) Telegram-csatornáján beszámolt, a Nép Szolgája frakció 212 szavazattal támogatta Pisnij kinevezését, a Batykivscsina frakció 13, a Hang frakció 5, a Platform az Életért és Békéért képviselőcsoport 17, A Jövőért képviselőcsoport 6, a Bizalom képviselőcsoport 18, az Ukrajna helyreállítása képviselőcsoport 12, a függetlenek 7 szavazattal járultak hozzá a szavazás eredményességéhez. Ugyanakkor az Európai Szolidaritás frakciótól egyetlen szavazatot sem kapott a jelölt.

Zseleznyak tudósítása szerint Pisnij jelen volt a parlamentben a kinevezéséről döntő szavazás napján. A képviselőkhöz szólva rámutatott, hogy október eleje óta 23,9 milliárd dollárról 24 milliárd dollárra nőttek az ország valutatartalékai, és hangsúlyozta, megfelelőeknek tartja a háború alatt meghozott korlátozó intézkedéseket. Ugyanakkor megjegyezte, hogy egyelőre 25 százalékon tartja az alapkamatot.

A bankár hozzátette, hogy az Ukrán Nemzeti Bank által meghatározott hrivnyaárfolyam megfelel a gazdasági realitásoknak, ingadozását a piacon pszichológiai tényezők okozzák. Az NBU vezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy még nem áll készen az árfolyam alakulásának előrejelzésére.

Pisnij arra is rámutatott, hogy a belső adósságpolitika alakítását össze kell hangolni a nemzetközi partnerekkel. Egyben jelezte, hogy az NBU szerint a monetáris transzmisszió nem elég hatékony.

A jegybank újonnan kinevezett vezetője szólt arról, hogy Ukrajnának több mint 30 milliárd dollárra van szüksége a költségvetési hiány fedezéséhez, amit a nemzetközi partnerek tudnak biztosítani számára, de csak az IMF támogatásával. Egyben üdvözölte a Pénzügyminisztérium azon nyilatkozatát, mely szerint le kell mondani a költségvetés emissziós finanszírozásáról, bár hangsúlyozta, hogy ez a nemzetközi partnereken és azok támogatásán múlik.

Mint ismeretes, Kirillo Sev­csenko, az NBU előző elnöke október 4-én nyújtotta be a lemondását egészségügyi okokra hivatkozva. Október 6-án felmentését a Legfelső Tanács is jóváhagyta.

(hk/interfax.com.ua)