Eltávolították a turulmadarat a munkácsi várról

2022. október 13., 20:20

Eltávolították a Turul-emlékművet a munkácsi várról. Az erre vonatkozó rendeletet október 13-án fogadta el a Munkácsi Városi Tanács végrehajtó bizottsága.

A helyi magyarság számára nagy jelentőséggel bíró emlékmű helyére Ukrajna címere kerül. A vár vezetősége korábban pályázatot hirdetett a címert ábrázoló emlékmű tervezésére és kivitelezésére.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nyilatkozatban reagált a történtekre, melyben elmondják: megdöbbenéssel értesült a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának állítólagos határozatáról, mely alapján eltávolították a munkácsi vár bástyáján felállított Turul-emlékművet.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a hír kapcsán elmondta: „Sajnálatos, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére. Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése, a nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának.

Ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, amely a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat”.

(mukachevo.net/facebook.com/VV)