A NATO egy esetleges orosz atomtámadásra adandó válaszról

2022. október 13., 12:03

Ha Oroszország nukleáris csapásra szánja el magát, az megváltoztatja az Ukrajna elleni háború menetét és nagy valószínűséggel „fizikai választ” váltana ki Kijev szövetségesei és – potenciálisan – a NATO részéről – közölte a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva a Szövetség egyik magas rangú tisztviselője, akit a korrespondent.net idéz.

Mint fogalmazott, bármilyen atomfegyver alkalmazása Oroszország által „példátlan következményekkel járna” rá nézve, és „nagy valószínűséggel fizikai választ fog kiváltani sok szövetséges és potenciálisan magának a NATO-nak a részéről is”.

A szövetség képviselője hozzátette: Oroszország nukleáris fenyegetéseivel elsősorban igyekszik megakadályozni a NATO és más államok közvetlen belépését az ukrajnai háborúba.

Valószínűleg ez az első olyan nyilatkozat a Szövetség részéről, amely megerősíti a Nyugat fegyveres beavatkozásának lehetőségét abban az esetben, ha Oroszország atomfegyvert használ – mutat rá a korrespondent.net.

Múlt héten Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke arra figyelmeztetett, hogy a kubai rakétaválság óta most először állunk szemben nukleáris fegyverrel való közvetlen fenyegetéssel”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)