15 kárpátaljai iskolás utazott jutalomkirándulásra Magyarországra

2022. október 14., 19:19 , 1130. szám

A Magyarország, Szlovákia, Románia, Ukrajna program keretében, mintegy 200 kárpátaljai iskolás csatlakozott a Kilépés az energiacsapdából – tudatosabb energiafogyasztás vetélkedőhöz.

Natalia Nosza, az Európai Kezdeményezések Központjának elnöke elmondta, hogy már második éve működik a projekt. „Partnereink a Nyíregyházi Egyetemen működő Enerea  Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft., a Ria Regionális Innovációs Ügynökség és a mi szervezetünk, az Európai Kezdeményezések Központja benyújtottunk egy projektet, amelynek célja, hogy a gyerekeket megtanítsa az energiatudatosságra, megismertesse az energiatakarékosság és az alternatív energiaforrások használatával kapcsolatos lehetőségeket. Talán egyikük energiarendszer-mérnök lesz a jövőben – jegyezte meg. – Ma útmutatót és egy interaktív platformot ajánlunk, amely jó eszköz a tanárok számára, elsősorban azoknak, akik interaktivitást kívánnak nyújtani az oktatási folyamatban.”

A különböző korcsoportba tartozó gyerekek kérdésekre válaszolhatnak, pontokat kapnak érte. Ennek a rendszernek megfelelően ma a legjobb teljesítményt nyújtó tanulók gyűltek össze.

A nyertesek, vagyis azok, akik az online vetélkedőn a legtöbb pontot szerezték, egy ungvári konferencián gyűltek össze, hogy megismerkedjenek a projekt eredményeivel. A díjazottak között ungvári és különböző kárpátaljai iskolák diákjai vannak. A vetélkedőn nyújtott magas eredményeik jutalmaként az iskolások magyarországi kirándulásra utazhatnak.

A győztesek nagyon várják az utazást, mivel az egy újabb tapasztalat a számukra. A 15 győztes tanuló szerdán reggel indult el Magyarországra, ahol két napot töltenek. Tartalmas program és az eredményhirdetés várja őket.

Taiszija Cubera, a Dombói Líceum tanulója elmondása szerint nem voltak nagyon nehéz feladatok az iskolai csoportban található link alatti kvízben: „Összesen 10 kérdés volt. Például: mivel lélegzik az erdő, vagy hogyan néz ki a nap? Én az aktív résztvevők között voltam, így most lehetőségem van Magyarországra is ellátogatni.”

Szintén a Dombói Líceum tanulója, Anasztázia Carenko lett a kvíz győztese, így ő is utazhatott Magyarországra, ami nagy örömmel töltötte el.

Anasztázia Hrjagyil, az Ungvári Gimnázium tanulója már járt Magyarországon, viszont azt várja az utazástól, hogy új ismeretekre, barátságokra, illetve hasznos információkra tehet szert az energiatakarékosságról.

TV21 Ungvár/D. P.