Készüljünk a nukleáris Armageddonra!

2022. október 16., 13:22 , 1129. szám

Oroszország immár hetek óta nukleáris fegyver bevetésével fenyegeti a világot, és a békés polgároknak rá kellett döbbenniük, hogy vajmi keveset tudnak arról, miként élhetnék túl az Armageddont.

Az a srác nem viccel

Már Joe Biden is az atomháború lehetőségéről beszél. Az amerikai elnök minap New Yorkban rámutatott, az Egyesült Államok „nem nézett szembe az Armageddon lehetőségével”, mióta John F. Kennedy elnök 60 évvel ezelőtt belekeveredett a karibi rakétaválságba.

„Van egy srác, akit elég jól ismerek (Vlagyimir Putyin orosz elnök – a szerk.). Nem viccel, amikor taktikai nukleáris fegyverek, biológiai vagy vegyi fegyverek lehetséges alkalmazásáról beszél, mert fegyveres erői, mondhatni, messze le vannak maradva a munkájukban” – idézi Bident a Politico.

Az USA és általában a nyugati nagyhatalmak határozott választ helyeztek kilátásba arra az esetre, ha Moszkva mégis bevetné az atombombát, ez azonban egyelőre nem nyugtatta meg igazán a közvéleményt. Annál is inkább, mivel a témát alaposan kiaknázó média nem hagyja, hogy megfeledkezzünk a totális pusztulás forgatókönyvéről. Így aztán naponta kapjuk az egyre részletesebb útmutatásokat arra az esetre, ha megjelenne égboltunkon az atomrobbanás jellegzetes gombafelhője.

Nem a sugárzás a legveszélyesebb

Az atomfegyver a levegőben, a földön, de akár a víz alatt is robbanhat, ennek azonban nincs különösebb jelentősége – írja összeállításában a BBC News Ukrajina. A lényeg, hogy hatalmas mennyiségű energia szabadul fel ilyenkor, és éles villanással plazma- vagy tűzgömb képződik. Ez a gömb a töltet nagyságától függően különböző méretű lehet, s minden elpusztul, amit beborít. A szakértők szerint az atomrobbanás fő veszélye nem is a sugárzás, hanem ez a tűzgömb és az azt követő lökéshullám. A sugárzás csak a harmadik legpusztítóbb következmény a hatását tekintve, úgyhogy képzelhetjük... Számolnunk kell még ezenkívül egy hatalmas elektromágneses hullámmal, amely az epicentrum több kilométeres körzetében tönkretesz minden elektromos berendezést, valamint a radioaktív csapadékkal, amely sugárzó por és törmelék formájában hullik vissza a földre úgy 15 perccel a robbanás után, megbetegítve mindent, ami él.

Irány az óvóhely!

A robbanás epicentrumának közelében tartózkodóknak gyakorlatilag semmi esélyük a túlélésre, ha nincsenek fedezékben. Ezért robbanás esetén célozzuk meg a legközelebbi óvóhelyet.

Jobb, ha ez egy megerősített betonhelyiség a föld alatt, mondják a szakértők. A mélyen a föld alá rejtett óvóhely még a robbanás epicentrumában is megmenthet a lökéshullámtól. Emlékeztetnek, amikor 1945-ben Hirosimában felrobbant az atombomba, néhányan életben maradtak az epicentrumban a pincékbe rejtőzve.

De bármilyen helyiség jobb ilyenkor, mint kint maradni a szabad ég alatt. Még akkor is tanácsos elrejtőzni, ha valaki nincs a robbanás epicentrumában. Hallgassuk a közleményeket, s nukleáris fenyegetés esetén azonnal siessünk az óvóhelyre – és ne menjünk ki megnézni a „villanást”.

Óvakodjunk a sugárzó portól!

A felszálló sugárzó részecskék csak a robbanás után egy bizonyos idővel kezdenek leülepedni. Fontos, hogy a sugárzó por ne kerüljön a szervezetbe, a bőrre, a hajra és a szembe. Ha valaki már az óvóhelyen van, maradjon is ott. Ha lehetséges, légmentesen le kell zárni a helyiséget.

Aki még nincs az óvóhelyen, igyekezzék a lehető leghamarabb eljutni oda. Eközben takarja el az orrát és a száját a sugárzó portól.

Mielőtt belépnénk az óvóhelyre, vegyük le a felsőruházatot, és helyezzük egy jól záródó zacskóba. Ha lehetséges, mosakodjunk meg, alaposan mossuk meg a hajunkat és a bőrünket.

A nukleáris csapás után az óvóhelyen, zárt helyiségben kell maradni, a csapás erejétől függően egy napig vagy akár egy hétig is.

Néhány szó a sugárzásról

A legnagyobb dózisú sugárzásra az atomcsapás epicentrumában lehet számítani. Ebben az esetben az ember sugárbetegséget kaphat. Aki nem tartózkodik a nukleáris csapás epicentrumában, annak nehéz ekkora adag sugárzást összeszedni – mondják a szakértők.

Az atomtámadás után fontos védekezni a radioaktív részecskék szervezetbe jutása ellen. Ne fogyasszunk a környezetből származó vizet és élelmet nukleáris robbanás után!

Külön értesítésig ne hagyjuk el az óvóhelyet! Óvóhely híján még a szigetelt helyiségek is megmenthetik az embert a sugárterheléstől.

A nukleáris robbanás utáni sugárzás szintje nagyon gyorsan csökken. Két nap alatt majdnem 100-szor alacsonyabb lesz. Ezért fontos, hogy azok, akik nagyon közel voltak az epicentrumhoz, több napot töltsenek az óvóhelyen, ne menjenek ki a szabadba, ne meneküljenek el.

Tartalékoljunk vizet és élelmet

Ez a legelső, amit a szakértők javasolnak nukleáris fenyegetés esetére. Valamivel a robbanás után a radioaktív részecskék leülepednek a talajra, a folyókra, tavakra, ahonnan a víz a vízvezetékekbe kerül. Ezért fontos, hogy a robbanás után egy bizonyos ideig ne fogyasszunk semmit, amit radioaktív csapadék érhetett. Közvetlenül a robbanás után még lehet vizet gyűjteni a csapból.

„Fontos az ivóvíz és a technikai víz tartalékolása. Ez az alapvető szükséglet, ha hosszabb ideig otthon, vagy óvóhelyen vagyunk kénytelenek tartózkodni. Ezenkívül élelmiszer-tartalékkal is rendelkezni kell, zárt tartályokba csomagolva. Minden, ami be volt csomagolva, és ami a robbanás előtt a hűtőszekrényben volt, használható” – mondja Olena Parenyuk az Atomerőmű-biztonsági Problémák Intézetétől, akit a BBC News Ukrajina idéz.

A nukleáris robbanás után a lehető legtovább izolált helyiségben kell tartózkodni. Ezért érdemes előre felderíteni, hol vannak szellőzőnyílások a helyiségben. Majd közvetlenül a nukleáris robbanás után élelmiszerfóliával vagy ragasztószalaggal le kell zárni azokat – tanácsolja Parenyuk. Az ablakokon lévő repedéseket, hézagokat is lezárhatjuk, hogy a külső levegő ne jusson be a lakásba. De ezt csak azután szabad megtenni, ha bekövetkezik a robbanás – hangsúlyozza a szakember.

Vissza az analóg rádióhoz

A nukleáris robbanás egy másik következménye az erős elektromágneses impulzus, amely „megöli” az összes elektronikus berendezést a nukleáris csapás hatósugarán belül. Az emberi egészségre nem jelent veszélyt, de a telefonoktól az generátorokig minden készülékre katasztrofális hatással lehet.

Nukleáris robbanás után a telefonok és a televíziók bizonyosan nem fognak működni. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy legyen a kezünk ügyében analóg rádiókészülék a hozzá való elemekkel, esetleg vezetékes telefon.

Valamivel a nukleáris támadás után jelentkeznie kell az állami műsorszolgáltatónak, és ajánlásokat kell adnia a teendőket illetően. A közlendő eltérő lehet az egyes régiók esetében.

Figyelmesen hallgassuk az állami műsorszolgáltató üzenetét! Elhagyni az óvóhelyet, szigetelt helyiséget csak a veszély elmúltának bejelentése után lehet.

(pszv/politico.com/bbc.com/korrespondent.net)