Idén Bacskai József főkonzul kapta a Pásztor Ferenc-díjat

2022. október 17., 13:18 , 1130. szám

Októberben a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség minden évben megemlékezik Pásztor Ferenc egykori lelkipásztorról, aki a II. világháború utáni években hitéért üldöztetést, majd vértanúhalált szenvedett Szibériában.

A beregszászi római katolikus templomban a vasárnapi szentmise keretében emlékeztek meg egykori plébánosukról, Pásztor Ferenc pápai prelátusról, püspöki helynökről, főesperesről, akit a szovjet hatóságok 1949-ben elhurcoltak Szibériába, és 1951-ben mártírhalált halt egy szovjet munkatáborban. Az egyházközség azóta is őrzi emlékét. Két emléktáblát is avattak a tiszteletére, kollégiumot, közösségi házat és alapítványt is neveztek el róla, szobrot állítottak neki, valamint megalapították a Pásztor Ferenc-díjat, amelyet minden évben olyan személynek ítélnek, aki áldozatos munkát, szolgálatot vállalt az egyházközségért.

„Pásztor Ferenc meghatározó személyisége egyházközségünknek, hiszen hasonlóan nehéz időkben élt és tevékenykedett, mint a mai idők” – fogalmazott Molnár János beregszászi plébános, aki emellett kiemelte: „Pásztor Ferencnek azért fontos az élete, az alakja, a példája és bátorsága, mert a legnehezebb időkben a legdrágábbat, az életét adta Krisztusért és az egyházért, s ezzel adta bizonyságát a hűségének és a szívében lakozó hitnek.”

„Pásztor Ferenc a maga idejében megvallotta Krisztust az emberek előtt, megvallotta a hatóságok előtt, szenvedett, meghalt értünk, éppen ezért nekünk kötelességünk erre emlékezni, kötelességünk ezért őt tisztelni, bátorságot meríteni az ő életéből és példájából” – mondta az atya.

A szentmise után, melyet Molnár János püspöki helynök celebrált, ünnepi keretek között adták át a Pásztor Ferenc-díjat, melyet minden évben olyan személyeknek ítélnek oda, akik áldozatos szívvel, odaadással tevékenykedtek és tevékenykednek az egyházközség virágzásáért, közösségének megmaradásáért. A díjat idén Bacskai József ungvári magyar főkonzul kapta.

„A főkonzul úr három éven át vezette Magyarország Beregszászi Konzulátusát, majd öt éven át az ungvári főkonzulátust. Ez idő alatt a kárpátaljai közélet meghatározó és megbecsült szereplőjévé vált. Bacskai József Kárpátaljára érkezése óta figyelemmel kíséri egyházközségünk fejlődését, rendszeresen tesz megtisztelő látogatást rendezvényeinken, egyházközségünk képviselői is számos éven át fordulhattak hozzá bizalommal. 2014-ben már javában terveztük a templomunk és az azt körülvevő terület rendbetételét és parkosítását. Még ebben az évben az ungvári főkonzulátus támogatásával, és személyesen a főkonzul Úr biztatására belekezdtünk a beregszászi római katolikus plébániatemplomot körülvevő park éjszakai világítása, térfigyelő kamerák beszerelése című projektünkbe, melynek eredményeként a templomunk és környéke világítást kapott, valamint kiépülhetett a 16 kamerából álló megfigyelőrendszer a közösség által használt területeken. Továbbá támogatásával sikerült felújítani a főút felől a templomot körülvevő, mintegy 120 méter hosszú régi kovácsoltvas kerítést, valamint két új bejárati kaput készíteni. Minden alkalommal közreműködött az ingatlanok, többek között a Pásztor Ferenc Ház fejlesztési projektjeiben, a felújítás anyagi támogatásának előteremtésében. A ne csak halat adj, hanem horgászni is tanítsd meg az éhezőt gondolat szellemében az anyagi támogatás biztosításán túl bölcs tanácsaival látott el bennünket a felújítások és a területrendezést illetően. Ezek után biztosak vagyunk abban, hogy a továbbiakban is figyelemmel kíséri egyházközségünk életét, és továbbra is számíthatunk rá. Bacskai József a szívünkhöz nőtt, közvetlen és barátságos, nyitott, segítőkész, jóindulatú embernek ismertük meg. Itt az ideje, hogy méltóképpen megköszönjük az értünk tett eddigi és jövőbeni erőfeszítéseit. Örömmel nyújtjuk át főkonzul úrnak a Pásztor Ferenc-díjat, amely által egyházközségünk tiszteletbeli tagjává is fogadjuk” – hangzott el Bacskai József laudációjában, melyet Bárdos István olvasott fel.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a beregszászi egyházközösségnek a választása a mártírhalált halt Pásztor Ferenc-díj átadása kapcsán rám esett” – fogalmazott a főkonzul úr, valamint kiemelte: „Az egyházi intézmények támogatása különösen fontos ilyen nehéz időszakban, mikor egy országban háború dúl, hiszen a közösségeknek támogatást, lelki vigaszt kell nyújtani, ami lehetővé teszi számukra, hogy megmaradjanak, hitüket gyakorolják, a közösséget összefogják.”

Az esemény zárásaként a résztvevők megkoszorúzták Pásztor Ferenc atya emléktábláját, amely a róla elnevezett közössági ház falán található.

TV21 Ungvár/K. K.