Amerikai kormányjelentés: Oroszország 6 000 haditechnikai eszközt veszített a háború kezdete óta

2022. október 19., 17:09 , 1130. szám

Egy amerikai kormányjelentés szerint Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta hatezer darab technikai eszközt veszített, és olyan mennyiségű lőszert használ fel, amelyet a nyugati szankciók miatt nem tud majd kompenzálni – írja a Jevropejszka Pravda a The New York Timesra hivatkozva.

Oroszország azon képességét, hogy komplex precíziós fegyvereket gyártson, máris rontották az exportellenőrzési intézkedések, amelyek korlátozzák Oroszország hozzáférését a fejlett technológiákhoz. A nyugati szankciók miatt az Oroszországi Föderációban hiány támadt a kevésbé összetett technológiákból is, például csapágyakból, ami megnehezíti a tankok, repülőgépek, tengeralattjárók és más katonai rendszerek gyártását és javítását.

Az Egyesült Államokban azt is megjegyezték, hogy május óta Oroszországban hiányoznak a kritikus dízelmotorokhoz, a helikopter- és repülőgépmotorokhoz, valamint páncélozott harcjárművekhez szükséges alkatrészek. Ezenkívül Moszkvának problémái támadtak a külföldi országok védelmi megrendeléseinek teljesítésével.

A szankciók megkerülése érdekében az orosz különleges szolgálatokat arra utasították, hogy „illegálisan vásároljanak nyugati technológiákat és alkatrészeket” – áll a jelentésben. Oroszország olyan országokban is keres beszállítókat, mint Irán és Észak-Korea, amelyek szintén nyugati szankciók alatt állnak.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú amerikai tisztviselő szerint Washington további „szűk keresztmetszeteket” keres a technológiai folyamatokban, amelyek megnehezítenék Oroszország számára katonai felszerelések gyártását.

Korábban a NATO is felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat által Oroszország ellen az ukrajnai teljes körű inváziója kapcsán bevezetett szankciók már kezdenek ártani az orosz védelmi iparnak.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, nyílt források szerint Ukrajna az invázió kezdete óta valószínűleg legalább 440 orosz harckocsit és csaknem 650 egyéb páncélozott járművet zsákmányolt.

(zzz/eurointegration.com.ua)