A PACE terrorista rezsimnek nevezte Oroszországot

2022. október 19., 08:48 , 1130. szám

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) határozatában az Oroszországi Föderációt terrorista rezsimnek nevezte – jelentette a Jevropejszka Pravda.

A határozatot gyakorlatilag egyhangúlag fogadták el a jelen lévő képviselők, egyetlen tartózkodással.

A PACE Strasbourgban zajló őszi ülésszakán múlt csütörtökön ismertették Az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni agressziójának további eszkalációja című dokumentumot.

A határozat kimondja, hogy „ezt az agressziót, amely önmagában is bűncselekmény, egyértelműen el kell ítélni mint a nemzetközi jog megsértését, valamint a nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztető súlyos fenyegetést”.

A határozathoz módosító indítványt nyújtottak be, amely javasolta, hogy „nyilvánítsák terrorista rezsimnek az Oroszországi Föderációt”. A dokumentumba egyebek mellett az a módosítás is bekerült, amely sürgeti, hogy biztosítsanak Ukrajna számára légvédelmi rendszereket.

A határozattervezetről tartott szavazás előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül szólt a jelenlévőkhöz, az állásfoglalás elfogadására szólítva fel. Beszédében az ukrán államfő kijelentette, hogy a jelenlegi körülmények között nem tartja lehetségesnek a diplomáciát Oroszországgal.

„A diplomácia a legerősebb eszköz, amikor hallgatnak a fegyverek. Ma nem lehetséges a diplomácia Oroszországgal. Nem lehetséges olyan diplomácia, mint amilyen volt. Nem lehet tiszteletben tartani azt a vezetést, amely öl, megszáll, nem tiszteli a nemzetközi jogot” – mondta Zelenszkij.

„Úgy tűnik számomra, hogy Oroszország diplomáciai elszigetelése ma fontos nyomásgyakorlás” – mondta Zelenszkij hozzátéve, hogy az oroszoknak tudniuk kell, ez a háború az általuk megválasztott vezetők miatt folyik Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij beszédében egyúttal olyan szankciókat sürgetett az Oroszországi Föderáció ellen, amelyek eredményeként Oroszország nullát látna az energiaszámláin.

Ezzel a PACE lett az első nemzetközi szervezet, amely terrorista államnak minősítette Oroszországot. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megalapozottan emlegette „terrorista rezsim”-ként a jelenlegi orosz vezetést, amit más nemzetközi szervezetekben is meg fognak hallani – jelentette ki Tiny Cox, a PACE elnöke, a testület őszi ülésszaka lezárásának szentelt sajtótájékoztatón. Cox elsősorban az ENSZ-re és az EBESZ-re gondolt, amelyek munkáját, elsősorban ami az Ukrajna elleni agresszióval szembeni fellépést illeti, Kijev és a nyugati szövetségesek szerint Oroszországnak jelentős mértékben sikerül befolyásolnia.

(zzz/eurointegration.com.ua)