Zelenszkij: Oroszország terrorja miatt a gazdaság több mint harmadával esett vissza

2022. október 19., 08:15 , 1130. szám

Az ukrán államfő október 12-én részt vett az Ukrajna pénzügyi stabilitását segítő donorországok, az IMF és a Világbank második miniszteri szintű találkozójának munkájában. Volodimir Zelenszkij közölte, a központi kérdés a költségvetési hiány fedezése, valamint a megszállók támadásai következtében elpusztult vagy megrongálódott kritikus infrastruktúra, a lakóhelyek és szociális létesítmények gyors újjáépítése volt.

„Jelentős összegekről beszélünk: több tízmilliárd dollárról a költségvetésre és a gyors helyreállításra. Ám a demokratikus országokban rejlő lehetőségek sokkal nagyobbak, mint a jelentkező szükségletek. Ezért Ukrajna érdekében megszilárdítjuk partnereink támogatását. Létrehozunk egy pénzügyi »Ramsteint« – egy rendszerszintű eszközt szabadságharcunk állandó támogatására” – jelentette be az elnök aznapi videoüzenetében.

A finanszírozási igényekről az államfő részletesen is szólt a tanácskozáson elhangzott beszédében.

„Idén az orosz terror hatására az ukrán gazdaság több mint egyharmadával esett vissza. Hasonlóképpen harmadával csökkent népünk reáljövedelme. Vállalkozások és infrastrukturális létesítmények ezrei mentek tönkre. Emberek milliói váltak belső menekültekké” – idézi az elnököt az Ukrajinszka Pravda.

Zelenszkij szerint ma két kulcsfontosságú állami finanszírozási igény jelentkezik:

– 38 milliárd dollár az államháztartás jövő évi hiányának fedezésére – pedagógusok, orvosok bére, szociális juttatások, nyugdíjak;

– 17 milliárd dollár a kritikus infrastruktúra újjáépítéséhez – iskolák, kórházak, kritikus közlekedési és energetikai infrastruktúra, lerombolt otthonok.

Közölte azt is, hogy a villamosenergia-infrastruktúrának az orosz pusztítások utáni újjáépítéséhez és az Európába irányuló export bővítéséhez további 2 milliárd dollár célzott hitelre van szükség. Ukrajna ezenkívül hitelkeretekre számít a gáz- és szénbeszerzésekhez a következő fűtési idény előtt. A támogatásnak ez az eleme legalább 5 milliárd dollárt igényel.

Zelenszkij a stabilitás megőrzése és a deficit kezelése szempontjából kiemelte az együttműködési program jóváhagyását a Nemzetközi Valutaalappal, mint a hiány fedezetének fő forrásával. Szerinte a reális finanszírozási összeg legfeljebb 20 milliárd dollár lehet.

Mindezen felül Volodimir Zelenszkij javaslatot tett konkrét befektetés-támogatási eszközök kimunkálására. Szerinte az ukrán „gazdaság élénkítéséhez és ahhoz, hogy a vállalkozók már most elkezdhessenek befektetni Ukrajnában, háborús kockázatbiztosítási mechanizmusra van szükség az új beruházási projektekhez”. Ezt a mechanizmust az ukrán elnök a Világbankkal együttműködve reméli beindítani.

(zzz/pravda.com.ua/president.gov.ua)