1 200 befőttel segített a Nagycsaládosok Országos Egyesülete

A szeretet ízei

2022. október 20., 08:35 , 1131. szám

Magyarországi nagycsaládok által készített 1 200 üveg befőttel támogatott négy kárpátaljai intézményt a magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), amelyet október 19-én személyesen adott át Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnak, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének, valamint a Nagydobronyi Református Rehoboth Szeretetotthonnak és a ráti Szent Mihály Gyermekotthonnak.

A magyarországi nagycsaládosok szervezetét irányító Kardosné Gyurkó Katalin tudósítónknak elmondta, hogy Magyarországon 200 helyi szervezetük kapott – az egyesületüknek köszönhetően – térítésmentesen Weninger befőzőautomatát. Azt kérték a nagycsaládoktól, hogy ha tudnak az automaták segítségével friss, tartósítószer-mentes élelmiszert befőzni, akkor gondoljanak olyanokra is, akiknek erre nincs lehetőségük. A szeretet ízei elnevezésű programjuk 2020-tól működik sikeresen, az idei évben 2 920 üvegnyi felajánlás érkezett 93 magyarországi nagycsaládos tagszervezetüktől, ebből 1 200 üveget hoztak most át Kárpátaljára, ezzel támogatva az említett négy szervezetet, illetve intézményt. Az elnök asszony elmondta, hogy Balogh Líviának, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete elnökének javaslatára látogattak el Kárpátaljára. Igyekeznek felmérni, hogy háború sújtotta országunkban miként tudnának még segíteni rászorulóknak a jövőben.

Az elnök asszony kíséretével elsőként a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat beregszászi központjába látogatott el, akiknek 400 üveg befőttet vittek. A szervezet központjában, a Csilla von Boeselagerről elnevezett épületben folyó munkát Makuk János, a szeretetszolgálat vezetője mutatta be, beszámolt terveikről, fejlesztéseikről. Tudósítónknak elmondta, hogy nem első esetben kapnak segítséget a magyarországi nagycsaládos szervezettől, hozott már segítséget korábban Beregszászba a csepeli és miskolci tagszervezetük, valamint egy nagycsaládos apuka, akinek papírfeldolgozó gyára van, s egy egész mikrobusznyi papírtermékkel segítette a beregszászi szeretetszolgálatot. Kardosné Gyurkó Katalin hozzáfűzte, hogy korábban már a máltaiak központjában folyó korai fejlesztő munkát is igyekeztek támogatni. Bár civil szervezetük nem egy segélyszervezet, ugyanakkor az orosz–ukrán háború kitörését követően igyekeztek támogatni a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat háború elől menekülőket segítő munkáját a határon. Támogatóik által felajánlott tartós élelmiszerek mellett karitatív keretükből 1,5 millió forinttal, illetve öt Weninger befőzőautomatával is tudtak segíteni. A befőzőautomatáknak köszönhetően a nap 24 órájában, folyamatosan forró teával várták az átfázott menekülőket.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) beregszászi székházában Tarpai József elnök és Szilágyiné Tóth Gabriella alelnök fogadta a magyarországi vendégeket, akik ugyancsak 400 üveg befőttet adtak át a kárpátaljai nagycsaládos szervezetnek. Tarpai József bejelentette, hogy szervezetük be szeretne lépni a magyarországi NOE egyesületbe, és átnyújtotta az ehhez szükséges hivatalos dokumentumokat. Kardosné Gyurkó Katalin elmondta még, hogy az idei év folyamán három befőzőautomatát is el fognak juttatni a beregszászi nagycsaládos szervezetnek.

A küldöttség ellátogatott az ungvári járási Nagydobronyba és Rátra is, ahol a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének javaslatára 200-200 üveg befőttet vittek a Nagydobronyi Református Rehoboth Szeretotthonnak és a ráti Szent Mihály Gyermekotthonnak.

Badó Zsolt