120 éves a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum

2022. október 20., 10:27

A magyar tannyelvű Beregszászi Kossuth Lajos Líceum idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját. A város kiemelkedő, patinás oktatási középiskolai intézménye egyik ékköve Beregszásznak. Az intézményt 1902-ben alapították Magyar Királyi Állami Fiú- és Leányiskolaként, eleinte elemi, majd általános, 1956-tól pedig már középiskolaként funkcionált.

Az intézmény ma is meghatározó alma matere a beregszászi magyar közösségnek, ahol a magas szintű oktatás mellett meghatározó közösségi munka is zajlik. Az országban jelenleg kialakult helyzetből adódóan az iskolában nem szerveztek születésnapi ünnepséget, de az intézmény vezetősége mégis szerette volna, ha a diákok megismerkednek az iskola történetével, amely a város egyik legidősebb oktatási intézménye. A jubileum kapcsán különböző kiemelt napokat tartottak: volt 120 perc foci, 120 perc vers, valamint 120 rajz is készült a 120 éves fennállást méltatva. A kiemelt hét alatt az intézmény diákjai és pedagógusai gyűjtést szerveztek a fronton harcoló ukrán katonák megsegítésére, amelynek összegét át is adták a helyi önkéntesnek, Fedur Jaroszlavának, aki ezzel is segíti a fronton harcoló beregszásziakat.

Kérdésünkre Zseltvay-Vezsdel Emese, a líceum igazgatója elmondta: „A Beregszászi Kossuth Lajos Líceum már 120 éve töretlenül és megszakítások nélkül áll az oktatás és nevelés szolgálatában. Jelen helyzetben, amikor országunk a szabadságáért, egységéért küzd nem lett volna illendő nagy ünnepséget rendezni. Viszont Beregszászban a mi iskolánk az, amely 120 éve áll a város szívében nyitott kapuival a tanulni vágyók előtt, és ez mégiscsak említésre méltó alkalom. Ebből adódóan úgy döntöttünk, hogy egy eseménysorozatot indítunk az intézményen belül. Elkészült 120 rajz az intézményről a tanulóktól, levezetésre került 120 perc foci, amelyre a lányok is nagy örömmel készültek, színes pomponokkal szurkoltak, de volt 120 perc vers is, mert diákjaink között vannak, akik az ilyen irányú tevékenységben találják meg inkább magukat. A legfontosabb, hogy a diákönkormányzat kedzeményezésére gyűjtés szerveződött. A gyerekekkel együtt ezzel az összeggel szeretnénk támogatni a katonáinkat, kifejezni hálánkat és köszönetünket, hogy lehetőségünk volt méltatni a Kossuth elmúlt 120 évét. Mi pedig hittel és bizalommal tekintünk a jövőbe, és reméljük, hogy a következő jeles dátumunkat már békében és töretlen egységben ünnepelhetjük majd” – fogalmazott az igazgató asszony.

A Kossuth Lajos-líceum 1902 októberében kezdte meg működését. Az intézményben jelenleg 606 diák tanul. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrző, közösségerősítő, tehetséggondozó foglalkozásokra is. A pedagógusok pedig igyekeznek minőségi oktatást biztosítani az idejáró diákok számára. Az intézmény diákjai kiváló eredményeket érnek el a megyei és járási szintű versenyeken, a különböző minősítéseken.

Várady Enikő