Ukrán menekült gyerekek Kisvárda közintézményeiben

2022. október 20., 16:08 , 1131. szám

Kisvárdán jelenleg 10 menekült ukrán gyermek jár a Kisvárdai Egyesített Óvodába, akik kiemelt figyelmet és szeretetet kapnak az ott dolgozóktól.

Pálinkásné Garasos Melinda intézményvezető elmondta, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan érkeztek gyerekek az óvodába. „Úgy gondoltuk, hogy a bizonytalan körülmények között jobb lesz, ha a saját korosztályuknak megfelelően helyezzük el őket a csoportokba. A későbbiekben látva a szülőtől való elválás nehézségeit, illetve a nyelvi akadályokat, igyekeztünk egy olyan vegyes csoportot kialakítani, ahol a gyermekek együtt lehetnek, segíthetik egymást és szüleiket, illetve a szülők is segíthetik egymást. Közös összefogás eredménye az, hogy a gyermekek, a családok elfogadása, befogadása sikeresen megvalósult az intézményben, mint ahogy a környéken több más intézményben is. Összességében 18 gyereket láttunk el a kezdetekben, azóta már többen visszaköltöztek vagy elmentek iskolába, illetve állandó otthonra találtak Magyarország területén. Így jelenleg az intézményünkbe 10 gyerek jár, akiknek a mindennapok során igyekszünk felejthetetlenné és élménytelivé varázsolni a nálunk töltött időt” – meséli az igazgató.

Az oktatási szakember elmondta, hogy a válsághelyzet különösen megviseli a gyermekeket, ezért nagyon fontos, hogy nyugodt körülmények között tudják biztosítani számukra az óvodai nevelést.         

TV21 Ungvár/dp