Ők verték az első szeget a kommunizmus koporsójába

Ungváron az 1956-os magyar forradalom áldozataira emlékeztek

2022. október 21., 19:33 , 1131. szám

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, Beregszászi Konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség közösen, koszorúzással emlékezett meg Ungváron az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 66. évfordulójáról. A rendezvényen Magyarország képviseletében a Kárpátaljára akkreditált diplomaták mellett jelen volt Stifter Ádám, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának helyettes államtitkára.

1956-ban a magyar forradalmat eltipró szovjetek több száz magyar forradalmárt hurcoltak Ungvárra, ahol a börtön épületében, valamint a KGB székházának pincéjében vallatták, kínozták őket a kihallgatók, akárcsak a Kárpátalján letartóztatott magyar fiatalokat. Az ő emléküket őrzi ma a két ungvári ’56-os emlékhely, a szovjet politikai rendőrség, a KGB egykori székháza előtti téren, a Majdan Hősei (Herojiv Majdanu) parkban álló, 2016-ban felavatott ’56-os emlékmű, amely Mihajlo Kolodko alkotása, egy golyók szaggatta falat ábrázoló betontömb, valamint az ungvári börtön falán elhelyezett, Matl Péter szobrászművész által készített emléktábla.

Az ’56-os emlékműnél Orosz Ildikó KMKSZ-es megyei képviselő, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: „Ahol jelenleg vagyunk, az ’56-os forradalom szempontjából fontos helyszín, hiszen velünk szemben van a KGB egykori székháza, ahol sok mindenről döntöttek akkor. Nem messze van a börtön, ahová a forradalom leverése után a magyarországi fiatalokat szállították, és a kárpátaljai ötvenhatos csoportok képviselőit is, akik közül még Milován Sándor és Molnár László megemlékezéseinket meg szokta tisztelni, de egészségügyi okok miatt ma sajnos nincsenek velünk. Emlékeznünk kell arra, hogy egy szabadságszerető nép küzdelmét a szovjet-orosz hadsereg hogyan verte le. Mi, kárpátaljaiak akkor is tudtuk és éreztük, hogy mi a felelősségünk, és a forradalmárokkal szolidárisak voltunk – ahogy lehetett egy kommunista diktatúrában. Máig emlékezünk minden hős fiatalra, aki fellázadt a kommunista diktatúra ellen, akik az első szeget verték a kommunizmus koporsójába, akiknek köszönhetjük, hogy eljött az a pillanat, amikor minderről szabadon beszélhetünk” – fogalmazott Orosz Ildikó. 

A megkínzott áldozatokra emlékezve Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főjegyzője imádkozott.

Az emlékműnél a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait, majd közösen átvonultak az ungvári börtönhöz, ahol ugyancsak megkoszorúzták az intézmény külső falán elhelyezett emléktáblát.

Stifter Ádám, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára a sajtónak elmondta: „Nagyon megtisztelő számomra, hogy tegnap Beregszászban, ma pedig Ungváron részt vehettem az ’56-os megemlékezéseken. 1956 a teljes magyarság életében nagyon fontos dátum, tisztelettel adózunk a hősöknek és az áldozatoknak. Fontosnak tartom azt hangsúlyozni, hogy 1956 és annak az emléke nem elválasztja a magyarokat, a kárpátaljaiakat és az ukránokat, hanem éppen ellenkezőleg: összeköti. Az akkori és a jelenlegi helyzetben a párhuzam a szolidaritás kell, hogy legyen.”

A külügyminisztérium helyettes államtitkára az ötvenhatos beregszászi és ungvári megemlékezéseken való részvétele mellett látogatást tett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, annak szakgimnáziumában és beregszászi, alapítványi magyar óvodájukban is, valamint Ungváron megbeszélést folytatott a KMKSZ vezetőivel. Tudósítónknak elmondta, hogy vizsgálják annak lehetőségét, miben tudnának még segíteni Kárpátalján, illetve hogy a magyar–ukrán kapcsolatok javítása továbbra is fontos céljuk.

Badó Zsolt