Ukrán gyermekeknek juttatott el adományt a Rákóczi Szövetség

2022. október 22., 16:28 , 1131. szám

A Rákóczi Szövetség évtizedek óta jó kapcsolatot ápol Kárpátaljával, számos programot valósított már meg. A háború kitörését követően egy kilencvenfős, a háború elől menekülő csoportot fogadott be sátoraljaújhelyi központjába. Az elmúlt napokban a szövetség felajánlásának köszönhetően nemcsak a magyar tannyelvű iskolákba beiratkozott elsősök vehettek át iskolatáskákat és tanszercsomagokat, hanem Magyarország Ungvári Főkonzulátusának és Beregszaászi Konzulátusának közbenjárásával 500 első osztályos ukrán gyermek is.

Szeptember és október folyamán a Rákóczi Szövetség támogatóival együtt mintegy 9 000 külhoni magyar iskolakezdőt köszöntött közel 500 helyszínen, ahol megköszönték a szülők felelős döntését és a magyar jövő választását.

„Számunkra nagyon fontos az, hogy mind a magyarokat, mind pedig az ukránokat, akik Kárpátalján élnek, és nehéz helyzetben vannak, támogatni tudjuk” – fogalmazott Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Kárpátalján a támogatni kívánt gyerekek kiválasztásában a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció Oktatási, Tudományos, Ifjúsági és Sport Főosztálya segítette a külképviseletek és a szövetség munkáját. A konzuli hivatalok munkatársai személyesen adták át az elsősöknek az iskolatáskákat. Az akció során olyan távoli településekre is eljutottak, ahová a diplomáciai munka során csak ritkán van lehetőség.

„Az elsős diákok mellett Kárpátalja-szerte mintegy huszonnégy ukrán tannyelvű tanintézményben összesen ötszáz elsős gyermek iskolakezdését tudtuk kellemesebbé és szebbé tenni” – hangsúlyozta Kuti László ungvári magyar konzul. „Elmondható, hogy ez rendkívül sikeres akció volt, hiszen kedvesen fogadtak, és nagy örömet tudtunk szerezni a gyermekeknek” – tette hozzá a konzul úr.

Csáky Csongor elmondta, hogy a jövőben is támogatni kívánják mind a kárpátaljai magyar, mind pedig a háború elől a megyénkbe menekülő gyermekeket.

TV21 Ungvár/K. K.