Javult Bandera megítélése, miközben a Szovjetunióé romlott

2022. október 23., 17:52 , 1130. szám

Az ukrán polgárok többsége „pozitívan értékeli” a Szovjetunió széthullását és Sztepan Bandera tevékenységét – állapítja meg az Ukrajinszka Pravda az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Razumkov Központ közvélemény-kutatásának eredményeit ismertetve.

„A megkérdezett polgárok 67%-a pozitívan értékeli a Szovjetunió széthullását. A Szovjetunió széthullásához negatívan viszonyulók aránya 16%, és megközelítőleg azonos azokéval, akik nem foglaltak állást e történelmi eseményhez való viszonyulásukat illetően (17%). Ha 2020-hoz viszonyítunk, az ukránok kezdenek sokkal pozitívabban viszonyulni a Szovjetunió széthullásához. Két év alatt 18%-kal nőtt azok aránya, akik pozitívan értékelik a Szovjetunió széthullását, míg az eseményt negatívan megítélőké 16%-kal csökkent” – idézi a portál a felmérés készítőit.

Az Unió összeomlásával azok a polgárok a legelégedettebbek, akik még nem éltek abban az időben, vagy fiatalon voltak tanúi a Szovjetunió végnapjainak. Körükben a válaszadók 70-72%-a értékelte pozitívan az Unió széthullását.

A Szovjetunió összeomlását pozitívan értékelők aránya a 60 év feletti polgárok körében a legalacsonyabb (59%), de még így is ők vannak többségben korosztályukban. A szovjet birodalom megszűnését rossznak tartók aránya is a legidősebbek körében a legmagasabb: 26%.

A kutatásból az is kitűnik, hogy az 1991 után született ukránok éreznek nosztalgiát a legritkábban a Szovjetunió iránt, és nem kívánják annak helyreállítását.

Arra a kérdésre, hogy „Miként viszonyul a Szovjetuniót mint az állami terror politikáját folytató kommunista totalitárius rezsimet elítélő határozathoz?”, a válaszadók 58,8%-a jelezte, hogy pozitívan viszonyul a döntéshez. Mindössze a megkérdezettek 12,6%-a jelezte negatív viszonyulását, 13,7% nem tudott válaszolni a kérdésre, 14,9% pedig azt mondta, hogy közömbös a téma iránt.

A válaszadók csaknem 56,9%-a támogatja az Oroszországi Föderációhoz, az Orosz Birodalomhoz és a Szovjetunióhoz kapcsolódó utcák és terek átnevezésének ötletét. A kezdeményezéshez negatívan viszonyulók aránya mindössze 17,9%. A téma iránt közömbösek aránya 17,2%, míg 8% nem tudott válaszolni a kérdésre. Az ukránok többsége kedvezően fogadja a helyi hatóságok kezdeményezéseit az Oroszországgal kapcsolatos helynevek megváltoztatásával kapcsolatban.

A felmérésből kiderült az is, hogy Ukrajna lakosságának csaknem a fele (49,6%-a) pozitívan értékeli Sztepan Bandera alakját, a válaszadók mindössze 11,1%-a vélekedett negatívan a szerepéről az ukrán államiság kialakulásában. További 19,4% nyilatkozott úgy, hogy hozzáállása Bandera tevékenységéhez egyszerre pozitív és negatív, közel 18,1% pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre. A megkérdezettek alig 1,8%-a közölte, hogy nem hallott még erről az ukrán személyiségről. A Bandera szerepét pozitívan megítélők aránya 2021-ben még csak valamivel több mint 31% volt.

A pozitívan értékelők a 30–39 évesek körében vannak a legtöbben (56%) és a 60 év felettiek között a legkevesebben (45%).

A legtöbb orosz ajkú válaszadó (29%) számára is döntően pozitív Sztepan Bandera alakja. Körülbelül 20%-uk vélekedik erről másként.

Az ukránok túlnyomó többsége (56%) kollektíven felelősnek tartja az oroszokat Oroszország Ukrajna elleni katonai támadásáért. Csak 18% ért egyet azzal az állítással, hogy a háború nem az egyszerű orosz emberek döntésén múlik.

A nyugati régiókban a lakosság 67%-a, a központi régiókban az 59%-a, a keleti régiókban a 43%-a és a déli régiókban a 42%-a ért egyet az oroszok felelősségével az Oroszország által kirobbantott háború következményeiért. A válaszadók 27%-a a déli régiókban és 23%-a a keleti régiókban nem ért egyet a kollektív felelősségnek az egyszerű oroszokra hárításával.

(zzz/pravda.com.ua/dif.org.ua)