Magyar Melódiák-koncert Kálmán Imre és Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójára

2022. október 25., 11:51 , 1131. szám

A Kárpátaljai Megyei Filharmónia Magyar Melódiák Kamaraegyüttese október 20-án nagyszabású emlékkoncerttel várta az érdeklődőket. A műsort Kodály Zoltán és Kálmán Imre magyar zeneszerzők születésének 140. évfordulója alkalmából szervezték. Az előadáson a két híres magyar zeneszerző legismertebb dalai csendültek fel a kamaraegyüttes előadásában a Kárpátaljai Megyei Filharmónia szólistáinak – Marianna Havrilko, Mirosz­lava Svakh-Pekar, Natalija Lengyel, Natalija Szavcsenko, Halusz István, Jevhen Canyko és Ihor Litvinov – közreműködésével. Simon Rita műsorvezető konferálásának, összekötő szövegeinek köszönhetően a nézők betekintést nyertek Kálmán Imre és Kodály Zoltán életébe és szakmai tevékenységébe.

– Két igen jelentős zeneszerzőre emlékezünk, akik hatalmas hagyatékkal járultak hozzá nemcsak Magyarország, hanem az egész világ zenei kultúrájához. Nagyon különbözőek! Tudjuk, hogy Kálmán Imre az „operett királya”, Kodály Zoltán folklorista, tanár, kamara- és hangszeres műveket, valamint miniatúrákat írt. Számos szonátát írt csellóra és hegedűre – emelte ki Havata Diana, a Magyar Melódiák Kamaraegyüttes vezetője, Ukrajna Érdemes Művésze a műsor előtt.

Elsőként Kodály Zoltán Magyar rondóját hallhatta a közönség. Néhány zeneszám Jevhen Canyko harmonikakíséretében csendült fel. A Con-Temp Trio Bacsinszky Ágnes, Havata Diana és Hazsó Katalin közreműködésével a klasszika világába kalauzolta el a hallgatóságot.

Immár hagyománnyá vált, hogy fellépési lehetőséget biztosítanak a fiatal, kezdő tehetségeknek is. A műsort ezúttal az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Koledzs diákjainak fellépései is színesítették. Szofija Kancsij, a Zádor Dezső Zeneművészeti Koledzs diákja Kodály Zoltán zongoradarabját adta elő. Mint mondotta: „A jelenlegi események miatt nagyon korlátozott az élő fellépés, nevezetesen a közönséggel való kommunikáció. A távoktatás sem tesz jót, vannak bizonyos problémák. Számomra nagyon jó érzés élőben játszani, szeretek hangversenyteremben fellépni, szeretem ezt a hangulatot, ezt az izgalmat. Nagyon hálás vagyok a Magyar Melódiák Kamaraegyüttesnek, hogy újra átélhetem az élő előadás hangulatát.” Paládi Máté, az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Koledzs 3. évfolyamos diákja a Marosszéki táncokat adta elő Kodály Zoltántól. Zongorajátékával elbűvölte a közönséget, amely szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a tehetséges fiatalt. Hrisztina Prihorodszka és Olekszandra Drozdova 4. évfolyamos diákoktól potpourrit (több szerzeményből összeállított válogatást) hallhattunk ismert operettekből.

Ihor Litvinov és Natalija Lengyel egy introdukcióval lepte meg a nagyérdeműt. Elő­adásukban többek között a Csárdáskirálynő című operettből hallhattunk részletet gitáron és zongorán.

A koncertet Torbics Andrea és Valerij Popovics tánca színesítette.

Halusz István és Marianna Havrilko szólisták varázslatos darabokat adtak elő. Vörösbort ittam az este, Szakadozott rongy vonódat, Hej, cigány (Marica grófnő), Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád – dúdolták magyarul a közönség soraiban sokan egyik kedvenc előadójukkal, Halusz Istvánnal közösen, valamint ukránul az Álom, álom, édes álom dallamát és Szilvia belépőjét Marianna Havrilko érdemes művésszel.

A Magyar Melódiák-hangverseny Kodály Zoltán és Kálmán Imre legismertebb dallamaival ebben a nehéz, háborús időszakban közel egy órára mindenkinek lehetőséget biztosított, hogy elterelje gondolatait a szomorú hétköznapokról, egy kicsit jobb kedvre derüljön, kikapcsolódjon. Hiszen, mint tudjuk, a zene gyógyít. Kodály Zoltán is azt vallotta: „A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

A koncerten, mint ahogyan a háború kitörése óta a megyei filharmonikusok valamennyi koncertjén, gyűjtést szerveztek Ukrajna Fegyveres Erőinek támogatására.          

rv