Őszi forgatag a Beregszászi Kossuth Lajos Líceumban

2022. október 25., 13:40 , 1131. szám

A Beregszászi Kossuth Lajos Líceumban őszi hagyományőrző forgatagot szerveztek október 21-én. A program során a diákoknak lehetőségük volt megismerkedni különböző kézműves technikákkal, valamint a Sodró együttes által a felvidék népzenei és néptáncos világába is betekintést nyertek.

Az eseményre a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltsége által érkeztek hagyományőrző kézművesek, akik gyöngyfűzést, hagyományos fonaltechnikákat, kötélverést, valamint csuhéfonást tanítottak az érdeklődő diákok számára. A péterfalvai és beregszászi kézművesek – Horvát Erika, Danku Margaretta, Nagy Margaretta és Papp Viktória – mind a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltségének állandó kézművesei és különböző kézművestanfolyamainak résztvevői.

A program során az iskola vezetősége igyekezett minél több korosztályt megmozgatni, így a 2., 3., 4., valamint az 5. és a 6. osztályos diákok is részesei lehettek a kézműves-foglalkozásoknak.

Az esemény másik programja a hagyományőrző táncházi foglalkozás volt, melyen a Sodró együttes tagjai tartottak foglalkozást. A táncházat a Csoóri Sándor Alap által sikerült megvalósítani. A diákok a táncos foglalkozások során különböző polgári táncokkal ismerkedtek, valamint a Felvidékről Gömör táncaival és népdalaival. Az eseményen a tánclépésekket Orosz Péter és Várady Enikő ismertette a középiskolásokkal, míg a talp­alávalót Vámosi Csaba (hegedű), Szilágyi Gergely (brácsa) és Boda Márton (nagybőgő) húzta. Így a táncház alkalmával lehetőség nyílott megmozgatni az 5–9. osztályos diákokat.

Várady Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltségének kulturális szervezője, a Sodró együttes művészeti vezetője elmondta: „Nagyon örülünk annak, hogy sikerült pozitív együttműködést kiépíteni a beregszászi Kossuth Lajos Líceummal, amely által segíthetjük a hagyományos népi kultúra megismertetését és terjesztését a fiatalok körében – mindezt a megfelelő szakemberek által vezetett gyakorlati foglalkozások során. Hálózatunk egyik fő feladata az is, hogy segítse a kárpátaljai oktatási intézmények hagyományőrző programjait. Örülünk annak, hogy vannak olyan nyitott oktatási intézmények Kárpátalján, amelyek számára fontos a hagyományőrzés, és ebben nyitottak a Hálózattal való együttműködésre.”

A hagyományőrző program célja a hagyományos kézműves technikák, valamint a magyar néptánc- és népzenei örökség népszerűsítése a fiatalok körében. A Beregszászi Kossuth Lajos Líceum nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrző közösségépítő programokra, így mivel az országban kialakult helyzet miatt nem volt lehetőség hagyományos szüreti mulatságot szervezni, az iskola vezetősége az őszi forgatag mellett döntött, melyen a diákok a különböző programok által érinthették a szüret témakörét. 

Kőváry