A kulturális miniszter az UNESCO segítségét kérte a műtárgyak megmentéséhez

2022. október 26., 14:08 , 1131. szám

Olekszandr Tkacsenko, Ukrajna kulturális és információpolitikai minisztere az ukrán országos hírcsatornák közös műsorfolyamában szombaton elmondta, hogy kénytelen volt az UNESCO-hoz fordulni az ukrajnai múzeumi anyagok és kiállítási tárgyak megőrzése érdekében – jelentette a korrespondent.net.

A miniszter emlékeztetett, hogy a lakóépületek és vállalkozások jelentős részéhez hasonlóan több múzeum is áram nélkül maradt. És ez azt jelenti, hogy sérülnek a helyiségekben a műtárgyak megőrzésének hőmérsékleti paraméterei.

„A legjobban az aggaszt bennünket, hogy kulturális intézményeink számára megfelelő elektromos generátorok álljanak rendelkezésre... Mert a kiállított tárgyakat, anyagokat megfelelő hőmérsékleti viszonyok között kell tárolni. Ezért most összeállítottuk a napi szükségletek listáit, amelyek beszerzése fontos számunkra – mind az anyagokét, mind a generátorokét. Elküldtük az UNESCO-nak és partnerországainknak” – jelezte Tkacsenko.

Hozzátette: a nemzetközi partnerek ígéretet tettek, hogy segítséget nyújtanak a problémás kérdések megoldásához.

„Azt az ígéretet kaptuk, hogy a lehető leghamarabb pótolják ezeket a hiányosságokat. S bár a múzeumok bizonyos nehézségekkel szembesülnek majd az áramellátással kapcsolatban, számunkra fontos, hogy folytassák a kiállítási tárgyaink megőrzését és a munkát” – hangsúlyozta Tkacsenko.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy október 22-én reggel az ellenség újabb nagyszabású rakétatámadást intézett Ukrajna kritikus infrastruktúrája ellen. Az orosz hadsereg Ukrajnára mért csapása következtében 1,5 millió előfizető maradt ideiglenesen áram nélkül.

(zzz/korrespondent.net)