Átadták a Soós Kálmán-ösztöndíjakat

2022. október 28., 16:50 , 1132. szám

Tizenegyedik alkalommal adták át ünnepélyes keretek között a Soós Kálmán-ösztöndíjakat a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) szervezésében október 26-án. A légiriadó miatt az ösztöndíjak kiosztására a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) egyik óvóhelyén került sor.

A „GENIUS” JA 2022 áprilisában hirdette meg immár tizenegyedik alkalommal a Soós Kálmán-ösztöndíjprogramot, melyre összesen 46 pályázat érkezett be – ismertette Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója, hozzátéve: a Kárpátaljai Felsőoktatási Tehetséggondozó Tanács döntése értelmében mind a 46 benyújtott pályamunka ösztöndíjban részesült, melynek értéke összesen mintegy 2,1 millió forintnak megfelelő hrivnyát tett ki.

A program célja a Kárpátalján működő felsőoktatási intézményekben dolgozó, illetve tanuló magyar nemzetiségű kutatók és hallgatók tudományos tevékenységre való ösztönzése, valamint a magyar tudományos szaknyelv fejlesztése.

A II. RF KMF alapító rektorának nevét viselő ösztöndíjprogram három részből tevődik össze.

1. A Kárpátaljai Vándor­egyetem célja a kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatásban dolgozó tanárok és kutatók ösztönzése arra, hogy bemutassák kutatási témájukat és tudományos eredményeiket. A pályázatra olyan tudományos fokozattal rendelkező tanárok vagy kutatók jelentkezését várták, akik valamely kárpátaljai felsőoktatási intézményben munkaviszonnyal rendelkeznek, és általános érdeklődésre számot tartó témával kívánnak előadást tartani. A vándoregyetemre 7 szakember nyújtotta be pályázatát, akik közül mindenki megtartotta előadását. Ezek három napon át összesen három helyszínen zajlottak: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, a Radvánci Szent Gellért Római Katolikus Szakkollégiumban, valamint a Beregszászi Kálvin János Református Szakkollégiumban. Az előadók – akik valamennyien a beregszászi főiskola oktatói – három tudományterületet képviseltek: történelem, társadalomtudomány és természettudomány. A távoktatás okán az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének hallgatói online kísérték figyelemmel az előadásokat.

2. A magyar nyelvű felsőoktatás munkáját elősegítő oktatási jegyzetek és szaknyelvi szótárak készítése alprogram célja, hogy támogassa a kárpátaljai magyar nemzetiségű kutatók és oktatók jegyzet- és szótárkészítését azoknak a felsőoktatásban oktatott tárgyaknak az esetében, amelyekhez magyar nyelven nincs vagy hiányos, esetleg nem megfelelő az oktatásijegyzet- és szaknyelviszótár-ellátottság. Az alprogramra 11 jegyzet érkezett be, melyek közül a szakemberek mind a 11-et ösztöndíjra javasolták.

3. A kárpátaljai vonatkozású kutatások támogatása alprogramra olyan diákok jelentkezhettek, akik az elmúlt két tanévben magyar nyelven írták és védték meg szakdolgozatukat valamelyik kárpátaljai felsőoktatási intézményben, és munkájuk témája kapcsolódik Kárpátaljához. Az alprogramra 27 pályázótól 28 pályázat érkezett be, melyekből mindegyik ösztöndíjban részesült.

„Soós Kálmán mindig is ellenállt annak, hogy a fiatal kutatók valami tőlünk idegen témában kutassanak, hiszen számunkra, akik Kárpátalján élünk, elsősorban helyi témákat kell, hogy bemutassunk és kutassunk” – hangsúlyozta Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke az ösztöndíjak átadását megelőző beszédében.

Csernicskó István, az intézmény rektora kiemelte: a névadó olyan személyiség volt, aki figyelemre méltó tudományos munkássága mellett egyszerre volt ösztönző és segítőkész szakember, aki példakép lehet a fiatal kutatók előtt. „Ennek az ösztöndíjnak a névadója, néhai Soós Kálmán célja a kárpátaljai magyar felsőoktatás és tudományosság támogatása volt. Amikor megalapítottuk ezt az ösztöndíjat, akkor ezt az elképzelést próbáltuk továbbvinni. Kálmánnak elve volt az, hogy helyettünk senki nem fogja elvégezni azokat a feladatokat, amelyek ránk vannak szabva. Mást nem biztos, hogy érdekel Kárpátalja, bennünket viszont kell, hogy érdekeljen, hogy hol élünk, kikkel és milyen környezetben élünk együtt, ennek a környezetnek milyen a múltja, jelene és a jövője. Azokat próbáljuk támogatni, akik ezt a felada­tot végzik, akik rólunk, vagyis magunkról tudnak tudományos igényességgel mondani új és hasznos információkat, hiszen – ahogyan ezt Kálmán többször emlegette – ez csakis általunk elvégezhető feladat” – szögezte le a rektor.

Beszédében Szűrös Mátyás beregszászi magyar konzul aláhúzta: az ösztöndíjak elnyerése és általában a támogatások több kötelezettséggel is együtt járnak, s nem csak tudományos teljesítményt kell felmutatni. „Arra kérem önöket, hogy vegyék ki részüket a tudományos közéleti munkából, egymás eredményeinek értékeléséből is. Az új ösztöndíjasoknak kívánom, hogy amikor évek múlva visszatekintenek ezekre az évekre, akkor ezt kettőzött büszkeséggel tehessék. Legyenek büszkék a Soós Kálmán-ösztöndíjra, a ma átvett oklevelükre, de legalább annyira legyenek büszkék az ösztöndíjasként elért eredményeikre is” – szólt a jelenlévőkhöz a diplomata.

A díjak kiosztását követően – miután a légiriadó is véget ért – az érdeklődők a főiskola Vác termében folytatták a munkát, ahol a XI. Kárpátaljai Vándoregyetem második állomása keretében elsőként prof. dr. Bacsó Róbert, a Számvitel és Auditálás Tanszék vezetője mutatta be előadását A jelenlegi energetikai válság okai és hatása az EU és Ukrajna gazdaságára címmel. Ezután dr. Loszkorih Gabriella, a Számvitel és Auditálás Tanszék vezetőhelyettese a 2022-es évi ukrajnai adóztatásra élezte ki előadását. Dr. Pallay Katalin, a Pedagógia és Pszichológia Tanszék oktatója Kisebbségi elitpótlás vagy karrierépítés? cím alatt mutatta be eddigi kutatási eredményeit, dr. Kohut Erzsébet, a Biológia és Kémia Tanszék vezetője Nagydobrony és a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum földrajzi névtárát mutatta be történeti térképek alapján. Ezt követően a Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék képviseletében dr. Csatáry György Fejezetek az 1848–1849. évi forradalom és szabadságharc történetéből címmel prezentálta kutatását, dr. Molnár Ferenc az 1849. október és 1950. március közötti időszak Ungvári Kerületének történetébe nyújtott betekintést, s végül a napot dr. Váradi Natália Kárpátalja vázlatos története 1953–1989 között című előadása zárta.

A Soós Kálmán-ösztöndíjprogram Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

CsA