Hangszerbemutató és hangszersimogató programot szervezett a Pro Cultura Subcarpathica

2022. október 28., 12:33 , 1132. szám

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet – az Európai Unió Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014–2020 ArtSpace című projektjének keretében – Music Wonderworld, azaz A zene csodálatos világa címmel hangszerbemutató és -simogató programsorozatot indított, melynek első állomására a beregardói Perényi Kultúrkúriában került sor október 25-én.

Az esemény során a résztvevők fúvós, vonós, billentyűs és népi hangszerekkel ismerkedhettek meg. A gyerekek a bemutatót követően személyesen is kipróbálhatták a hangszereket.

A program lebonyolításában a civil szervezet munkatársai mellett zenészek és zeneiskolai tanárok segítettek. A hangszereket a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola és a Tulipán Tanoda oktatói mutatták be a gyerekeknek: Turjanica Terézia a fuvolát és a furulyát, Varga Nikoletta a tangóharmonikát, Antal Diana a zongorát, Kacsó Marianna a vonósokat – a hegedűt és a nagybőgőt, Holozsai Imre a szaxofont, a tárogatót és a klarinétot, Markó Veronika pedig a csodálatos magyar népi húros hangszert, a citerát.

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet a közel 15 hangszert bemutató programjával elsősorban a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák diákjait kívánja megszólítani.

„Az ismeretszerzés mellett az is cél, hogy az ide látogató gyerekeket picit kiszakítsuk a háborús helyzetből, hogy vidám dolgokkal ismerkedhessenek meg, ami még hasznos is lehet számukra” – mondta Holozsi Imre.

A PCS eredetileg a nyíregyházi és szlovákiai partnereivel forgószínpad jellegű programot tervezett, a bemutatót el szerették volna vinni a Felvidékre és a nyírségi iskolákba, óvodákba is. Ám előbb a pandémia, most pedig a háború miatt ez nem valósulhatott meg – tudhattuk meg Pallagi Mariannától, a PCS civil szervezet igazgatójától.

A jelenlegi körülményekre való tekintettel végül úgy döntöttek, hogy Kárpátalján valósítják meg jelenléti formában a tíz alkalomból álló, mintegy 300 gyereket megmozgató sorozatot. A helyszín minden alkalommal a Perényi Kultúrkúria lesz.

Mindemellett oktatófilmet is készítenek, melyet eljuttatnak a partnereikhez – ha online formában is, de együtt kalandozhassanak a zene csodálatos világában.

A program során hangzavar és gyerekzsivaj töltötte meg élettel a Perényi Kultúrkúriát. A kisiskolások rengeteg élménnyel és tudással gazdagodva térhettek haza. Elmondható, hogy mind a gyerekek, mind a szervezők türelmetlenül várják a programsorozat következő alkalmát.     

TV21 Ungvár/K. K.