Az orosz fegyveres erők felelősek a felderített jogsértések túlnyomó többségéért

2022. október 30., 17:15 , 1131. szám

Az orosz fegyveres erők felelősek a teljes körű invázió során Ukrajnában felderített háborús bűnök túlnyomó többségéért – áll abban az ENSZ ukrajnai jogsértéseket vizsgáló bizottságának a világszervezet Közgyűlése számára készített írásos jelentéséről kiadott közleményben, amelyet az Interfax–Ukrajina ismertet.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) honlapján megjelent közlemény szerint a független nemzetközi ENSZ-bizottság 2022 februárjának végétől, márciusától vizsgálta a katonai eseményeket Ukrajna Kijev, Csernyihiv, Harkiv és Szumi megyéiben.

A bizottság többek között olyan válogatás nélküli támadásokat tapasztalt, amelyek során az orosz fegyveres erők robbanófegyverekkel mértek csapást lakott területre. A bizottság azt is megállapította, hogy orosz fegyveresek szökni próbáló civilekre támadtak.

A bizottság dokumentálta az orosz fegyveres erők által a megszállt területeken elkövetett rendszeres kivégzések, illegális fogva tartás, kínzás, rossz bánásmód, nemi erőszak és egyéb erőszak eseteit is. Megállapították ezenfelül, hogy embereket vettek őrizetbe, néhányukat törvénytelenül kitoloncolták az Oroszországi Föderációba, sokukat pedig máig eltűntként tartják számon. A szexuális erőszak különböző korú áldozatokat érintett. A családtagokat, köztük gyerekeket is, időnként arra kényszerítették, hogy szemtanúi legyenek bűncselekményeknek.

„Ezek a jogsértések felbecsülhetetlen következményekkel járnak Ukrajna polgári lakosságára nézve. Ezrekben mérhető a halottak száma. Az infrastruktúra pusztulása szörnyű” – állapította meg Erik Møse, a bizottság vezetője.

A jelentés rámutat, hogy az orosz fegyveres erők felelősek a felderített jogsértések túlnyomó többségéért, köztük háborús bűnökért is. Ugyanakkor, amint azt a nyomozók megállapították, néhány esetben az ukrán erők sértették meg a nemzetközi humanitárius jogot, köztük két háborús bűncselekménynek minősülő incidensben.

A bizottság arra is talált példákat, hogy a fegyveres konfliktusban érintett felek, ha eltérő módon is, de nem tudták megvédeni a polgári lakosságot vagy a polgári infrastruktúrát a támadások következményeitől, amikor katonai objektumokat és erőket telepítettek sűrűn lakott területekre vagy azok közelébe.

Ezzel kapcsolatban a bizottság a tettesek bíróság elé állítására irányuló nemzetközi és nemzeti erőfeszítések koordinációjának megerősítését javasolta a hatékonyság növelése, valamint az áldozatok és a tanúk sérelmének megelőzése érdekében. Megbízatásával összhangban a bizottság arra fog törekedni, hogy elősegítse a felelősök azonosítását – áll a jelentésben.

Mint írják, a bizottság 27 várost és települést keresett fel. A látogatások során több mint 190 áldozatot és tanút hallgattak meg. A testület nyomozói bejárták a pusztítások helyszíneit, temetkezési, fogvatartási és kínzási helyeket kerestek fel, valamint fegyvermaradványokat vizsgáltak meg, számos dokumentummal, jelentéssel ismerkedtek meg.

 (hk/interfax.com.ua)