Gazdaság: A visszaesés lassulására számítanak a vállalkozók

2022. október 30., 18:30 , 1131. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) harmadik negyedévi felmérésének adatai szerint üzleti körökben az infláció gyorsulására, a hrivnya gyengülésére és létszámleépítésekre készülnek. Vannak azonban pozitívumok is: a többség úgy gondolja, hogy meg tudja őrizni pénzügyi-gazdasági stabilitását, és csökkenni fog a termelés visszaesésének üteme – állapítja meg összeállításában a korrespondent.net.

A honi cégvezetők a következő 12 hónapban a fogyasztói árak 25,2%-os növekedésére számítanak. Legalábbis erre a következtetésre jutott az NBU Az ukrán vállalatok üzleti várakozásai 2022 harmadik negyedévében című jelentésében. Összehasonlításképpen: az első negyedévben 8,7%-os, a második negyedévben 21,7%-os inflációt vártak éves viszonylatban.

A nemzeti valuta árfolyamának alakulására vonatkozó előrejelzés is romlott. Míg a második negyedévben azt jósolták az üzletemberek, hogy 36,06 hrivnyát adnak majd egy dollárért, most az árfolyam további esését várják 41,93 hrivnyára.

Olekszandr Ohrimenko, az Ukrán Elemző Központ elnöke az üzletemberek várakozásait a háborúval magyarázza.

„Most háború van Ukrajnában, ezért nincs abban semmi különös, hogy a vállalkozók pesszimisták. Végül is az ország területén lezajlott harcok sok problémát okoztak, amelyeket sajnos nehéz megoldani. Ezért valóban infláció, a hrivnya dollárhoz viszonyított árfolyamának növekedése és egyéb problémák várnak az üzleti élet szereplőire” – mondja.

Szerinte most a vállalkozók egyszerűen csak a túlélésre törekednek, nyereségre nem is gondolnak, s majd csak a győzelem után várhatók igazán pozitív előrejelzések.

Makszim Oriscsak, a Tőzsdetechnológiai Központ elemzője rámutat: világszerte inflációt tapasztalni, így nem meglepő, hogy az ukrán üzletemberek is erre számítanak. Ráadásul Ukrajna helyzetét a világhoz képest még a háború is rontja.

A szakember szerint Ukrajna lakosságának magatartása némileg változik mind a háború, mind az áruk drágulása miatt. Mindenki szenved a magas áraktól, ezért spórolnak az alapvető szükségleteken, nagy vásárlásokon, új ruhákon. A statisztikák szerint a lakosság egyre nagyobb figyelmet fordít a hazai termékekre, és a legolcsóbb árukat igyekszik megvásárolni.

A szakértő ugyanakkor az üzletemberekkel ellentétben nem számít a hrivnya árfolyamának jelentős zuhanására.

„Ahhoz, hogy a hrivnya essen, a dollár iránti keresletre van szükség. De ha továbbra is sok ukrán veszíti el az állását, akkor nem lesz miért devizát venniük. A devizatartalékok is segítenek az árfolyam visszafogásában. Ezért a piaci valutakínálat elégséges lesz. Ukrajna gazdaságának hanyatlását sem érdemes a hrivnyára nehezedő nyomást előidéző tényezőnek tekinteni, hiszen továbbra is finanszíroznak és hiteleznek bennünket azok a nyugati országok, amelyek szimpatizálnak az ukránokkal a háború miatt” – foglalta össze véleményét Oriscsak.

A háború kezdete óta a lakosság mintegy 30%-a veszítette el az állását, s a tendencia folytatódik. Az üzletemberek mintegy harmada készül létszámleépítésre. Oriscsak szerint a vállalkozók kénytelenek folytatni a munkahelyek számának csökkentését. A zsugorodó kereslet és a logisztikai nehézségek is negatívan befolyásolják a foglalkoztatást. Valószínűbb, hogy a gyártók és a kereskedők az alapvető szükségletekre koncentrálnak, és csak meghatározott napokon töltik fel a boltokat. Ennek megfelelően néhány alkalmazottat elbocsátanak, mert nem lesz számukra munka.

De vannak pozitívumok is: az üzleti körök a termelés visszaesésének lassulására számítanak. Míg a második negyedévben a termelés volumenének 48,7%-os csökkenését jósolták, a harmadik negyedévben már enyhébb előrejelzést adtak: a termelés szerintük 37,9%-kal csökken. Az értékesítés volumenének csökkenése tekintetében is némileg optimistábbak: 31,7% a harmadik negyedévben, szemben a második negyedévi 43%-kal.

Általánosságban elmondható, hogy a problémák ellenére az üzletemberek arra számítanak, hogy meg tudják őrizni pénzügyi és gazdasági stabilitásukat. Optimizmusuk oka, hogy az árak emelésével és az alkalmazottak elbocsátásával stabilizálni remélik a profitrátát, állapítja meg Oriscsak.

(zzz/korrespondent.net)