Ismét többen vannak a menekülők, mint az érkezők

2022. október 30., 13:15 , 1131. szám

Az Ukrajnát a nyugati határon át elhagyók száma az október 15-től 21-ig tartó időszakban mintegy 6 ezerrel 256 ezer főre nőtt az előző héthez képest, míg az országba belépőké mintegy 4 ezerrel 243 ezerre gyarapodott – közölte az Állami Határőrszolgálat tájékoztatása nyomán az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

Ily módon a hatóság szerint ezen a héten az energetikai infrastruktúra folytatódó orosz támadása közepette ismét heti nettó kiáramlást regisztráltak a határon, mintegy 13 ezer főnyit, szemben az egy héttel korábbi 11 ezer fővel.

Május 10. óta első ízben dominál a nettó kiáramlás egy hétnél hosszabb ideig. Az Ukrajnát elhagyók heti száma először három hete haladta meg a belépőkét, de akkor a nettó kiáramlás mindjárt 28 ezer főt tett ki, aminek egyik lehetséges oka az oroszországi mozgósításra adott reakció volt, illetve az álreferendumok lebonyolítása a megszállt területeken.

Az elmúlt héten 125 ezerről 129 ezerre nőtt a határt átlépő személygépkocsik száma, míg a humanitárius segélyt szállító járműveké 494-ről 531-re emelkedett.

Az Ukrajnából való nettó kiáramlás folytatódását múlt héten a lengyel határszolgálat is megerősítette. Tájékoztatásuk szerint az Ukrajnából Lengyelországba irányuló áramlás az egy héttel korábbi 165 ezer főről múlt héten 168 ezerre, míg a fordított irányú áramlás Lengyelországból Ukrajnába 150 ezerről 158 ezer főre nőtt. Összességében elmondható, hogy a háború kezdete óta Ukrajnából 7,193 millióan érkeztek Lengyelországba, míg az ellenkező irányba 5,387 millióan haladtak át a határon.

Az Állami Határőrszolgálat szerint múlt héten a legnagyobb kiáramlás Ukrajnából csütörtökön és pénteken volt, naponta 5–6 ezer ember.

Korábban jelentették, hogy május 10. után az Ukrajnába a nyugati határán keresztül belépők száma csaknem egy hónapig minden nap folyamatosan meghaladta a kilépőkét. A nettó beáramlás ez idő alatt 188 ezer főt tett ki. A következő hetekben nem volt ilyen egyértelmű a tendencia, kivéve az új tanév kezdetének hetét, amikor a nettó beáramlás rekordot jelentő 47 ezer főre rúgott. De általánosságban elmondható, hogy a legutóbbi időkig a statisztikák az ukránok fokozatos hazatéréséről tanúskodtak: a május 10. és szeptember 23. közötti időszakban a nettó beáramlás 409 ezer fő volt. Az elmúlt hónapban azonban a nettó kiáramlás már elérte a 34 ezer főt.

Az UNHCR adatai szerint az október 18-i állapotnak megfelelően a háború kezdete óta összesen 14,325 millió ember hagyta el Ukrajnát (a belépőket nem számítva), ebből 6,947 millió fő Lengyelországba, 2,852 millió Oroszországba (október 3-i adat), 1,590 millió Magyarországra, 1,392 millió Romániába, 867,1 ezer Szlovákiába, 660,5 ezer Moldovába, 16,7 ezer Fehéroroszországba távozott. Ugyanakkor az ENSZ közölte, február 28-tól október 18-ig 6,942 millióan léptek be Ukrajnába (a magyarországi, az oroszországi és a fehéroroszországi adatok nélkül).

Eközben a DW tudósítása szerint Németország az ukránok újabb beáramlására számít. Reem Alabali-Radovan, a német kormány migrációs ügyekkel foglalkozó biztosa sürgette, hogy készüljenek fel a menekültek esetleges újabb beáramlására Ukrajnából. Jelenleg mintegy napi 150 főre csökkent a számuk, „de a zord háborús tél változtathat ezen” – mondta Alabali-Radovan a Redaktions Netzwerk Deutschland (RND) csoport kiadványainak.

Szerinte a változás a menekültáradatban elsősorban Lengyelországot és Csehországot érinti. „Ezért szoros kapcsolatban kell maradnunk a szomszédos országokkal, és készen kell állnunk arra, hogy továbbra is befogadjuk a háború elől menekülőket” – magyarázta Alabali-Radovan.

(zzz/interfax.com.ua/dw.com)