MCC-s pedagóguskonferencia Jánosiban

2022. október 31., 15:23 , 1132. szám

Első alkalommal szervezett pedagóguskonferenciát a Mathias Corvinus Collegium Beregszászi Központja október 28-án. A jánosi Helikon Hotelben megrendezett eseményen 48 kárpátaljai oktatási intézmény közel 150 pedagógusa vett részt. A program főelőadója prof. dr. Bagdy Emőke, az MCC Fiatal Tehetség programjának fővédnöke, a tehetséggondozás elméletének és módszertanának szakembere volt.

Az eseményt követően Dobsa Németh Beáta, a Mathias Corvinus Collegium Beregszászi Központjának vezetője elmondta: „Az MCC 27 éve foglalkozik tehetséggondozással, s az elmúlt időben több alkalommal sikerült pedagóguskonferenciát is szervezniük. Az MCC a külhoni régiók közül elsőként Beregszászban nyitotta meg központját. Mi is szerettünk volna csatlakozni ehhez a programhoz, így már az első alkalommal hagyományteremtő céllal szerveztük meg a pedagóguskonferenciát. A tervezhetetlen és bizonytalan napok ellenére sikerült egy neves előadóval indítani ezt a programsorozatot. Az, hogy Bagdy Emőke, az MCC Fiatal Tehetség programjának fővédnöke 81 évesen bevállalta az előadást, és eljött Beregszászba, számunkra nagy megtiszteltetés volt” – mondta Dobsa-Németh Beáta, aki szerint fontos, hogy ebben a nehéz helyzetben egy megerősítő előadást kaphattak a kárpátaljai pedagógusok.

A konferencia második felében Pöltl Ákos, az MCC oktatója a digitális önvédelemről tartott előadást a pedagógusok számára, arról, hogy a képernyőknek milyen erős hatása van a serdülőkori agyfejlődésre. „Fontos az ismeretek szélesítése a közösségi média mögött meghúzódó gazdasági, egészségügyi, technológiai manipulációs funkciók észrevétele. Késleltetni kell a képernyőket a gyerekeknél, hogy 14 éves korig ne legyen semmilyen képernyő náluk, 16 éves korig pedig ne használjanak közösségi médiát a gyerekek. Ugyanis három területen tud nagyon komoly függőséget okozni a közösségi világ: az egyik a közösségi média, a másik a videójáték-függőség, a harmadik pedig a legnagyobb tabutéma, ami jelenleg a legnagyobb függőséget okozza főleg a kamaszoknál – a pornó téma. Ezeket a nemzetközi kutatásokból tudjuk” – mondta el a szakember.

A nap főelőadója prof. dr. Bagdy Emőke szakpszichológus volt, aki előadásában arról beszélt, hogy hogyan maradjunk talpon bizonyos helyzetekben. Ehhez mindent meg kell tenni, amit lehet. Az előadást követően tudósítónk beszélgetett a prof. dr. Bagdy Emőkével a háború által kialakult lelki folyamatokról és annak kezeléséről.

– Reménységgel talpon maradni – ez volt az előadás címe. Hogyan látja, a kárpátaljai magyarság a rájuk nehezedő terheket hogyan tudná pozitív irányban terelni lelki és szellemi értelemben?

– Az egész előadásban az a cél vezetett, hogy megismertessem a pszichológia pozitív üzeneteit. Azokat a segítő eljárásokat, lehetőségeket, melyek az utcán hevernek. Ha mi megértjük azt, hogy a szervezetünk működése egy csoda, akkor az elkerülhetetlen stressztényezőket kompenzálni tudjuk, kiemelni és felülírni szervezeti saját erőkkel, amihez nem kellenek különleges kunsztok, csak tudni kell, hogy a belső kapcsológombokat hol kell megnyomni. Az együttműködés és segítségnyújtás, az a csoda, amelyről a pozitív pszichológia bebizonyította, hogy az immunrendszerünk jobban működik, ha segítünk a másiknak. Mert, ha a másiknak adunk valamit, mi kapunk érte olyan hálát, amitől a mi immunrendszerünk fog jobban működni. Amikor a másik emberrel kapcsolatban segítő viszonyulásban állunk be, hatalmas erő működik. Ez egy oly mechanizmus, amely bele van írva az elménkbe, idegrendszerünk forgatókönyvébe. Ha másikat szeretettel átöleljük, kifejezzük a közelséget, szeretetet, akkor olyan belső hormonanyagok indulnak meg dolgozni, amelyektől közérzetjavulás áll be. Akármi dúl kint, körülöttünk a világban, ha kifejezzük az egymás iránti összetartozást, szeretetet a családi életben, kollegiális kapcsolatban, gyerekekkel való kapcsolatban, csak pozitívumokat érünk el. Paul Watzlawick mondja:  „Legyünk egymással alázattal toleránsak, mert egyikünk sincs a másik fölött. Ugyanazok a bajok nyomasztanak minket.” Minden ember az univerzum páratlan csillaga, nincs két egyforma ember. Az igazi konfliktusokat megoldani nem, de kezelni lehet.

– Jelenleg a félelem érzése uralkodik mindenkiben itt, Kárpátalján. Mindezt hogyan lehet legyőzni?

– A megosztott teher fél teher. Ha egymásnak elmondjuk, nagyon sokat tudunk segíteni. Az együttműködés egy döbbenetesen pozitív erő, mert az erők összeadódnak. Javaslom, hogy kiscsoportokban akár tegyük le a gondjainkat egymás elé.

– Beszéljünk egy kicsit a légiriadókról. Hiszen ezekkel nap mint nap szembe kell nézniük a gyerekeknek, a pedagógusoknak, mindenkinek. Hogyan segítsen a gyerekeknek ebben a kérdésben egy pedagógus?

– Én azt javasolnám, hogy tájékozódásként a légiriadóról mindenkitől be kellene gyűjteni egy rajzot. Azt nézze meg a tanár, hogy kiben mi van. Ezt követően, miután látja, hogy milyen az osztály kollektív lelkiállapota, utána lehet gondolkodni azon, hogyan beszéljék meg. Haszontalan dolognak tartom, hogy egy osztálynak kiselőadást tartsanak a légiriadóról. Érdemes inkább fantáziajátékokat alkalmazni. Például, ha te volnál az, akinek meg kellene nyugtatni a testvérét, mit mondanál neki. A gyerekeket mozgatni kell, de fantáziajátékok által. Ez segíthet nekik valamelyest átvészelni, hogy ne a szorongás irányába induljanak el.

Ve