Megszavazta a szerb parlament az új kormányt

2022. november 1., 13:09 , 1132. szám

Megszavazta az Ana Brnabic vezette új szerb kormányt a belgrádi parlament múlt szerdán.

A 250 fős szerb törvényhozásban kétnapos vitát követően a jelen lévő 225 képviselő közül 157 biztosította támogatásáról és 68 ellenezte a Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS), a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint a horvát és a bosnyák kisebbség koalíciós kormányát.

Az új kormánynak 28 minisztériuma van, néggyel több, mint az előzőnek, több korábbi összevont tárcát ismét szétválasztottak, valamint létrehozták az állami beruházások minisztériumát. A kabinetnek így a miniszterelnök mellett 25 tárcavezetője, illetve három tárca nélküli minisztere van.

A Vajdasági Magyar Szövetség sem miniszteri, sem kormány­­alelnöki pozíciót nem kért a koalíciós tárgyalásokon, államtitkári szinten vesznek részt a Brnabic-kabinet munkájában. Államtitkáraik lesznek az oktatási, az építésügyi, a mezőgazdasági, az egészségügyi, a környezetvédelmi, a pénzügyi, az igazságügyi, valamint a beruházási minisztériumban.

Szerbiában áprilisban tartottak előrehozott parlamenti választást, a voksolás többszöri megismétlése, illetve az elhúzódó koalíciós tárgyalások miatt azonban csak majdnem hét hónappal később tudott megalakulni a kormány.

(MTI/Kárpátalja)