Tavaszig marad a jelenlegi áramdíj

2022. november 2., 19:14 , 1132. szám

Az ukrán kormány meghosszabbította a különleges kötelezettségek hatályát a villamosenergia-piacon – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint így a 2022/2023-as őszi–téli időszakban – 2023. március 31-ig – megmaradnak a kedvezményes áramdíjak a lakossági fogyasztók számára.

A tárca egyben jelezte, a kormány határozatával a kedvezményes díjszabást kiterjesztette a vész- és evakuációs világításra, a tűzvédelmi és szellőztető rendszerekre, a füstelvezetésre és a légkondicionálásra, a riasztórendszerekre és a légi forgalmi jelzőfényekre. Ezekben az esetben a tarifa egyaránt 1,68 hrivnya/kWh lesz.

Mint ismeretes, a lakossági áramdíj 2021. október 1-jétől 1,4 hr/kWh legfeljebb havi 250 kWh fogyasztásig, ezen felüli fogyasztás esetén 1,68 hrivnya/kWh.

Ugyanezen az áron, az elfogyasztott mennyiségtől függetlenül, kapják az energiát műszaki célokra és közvilágításra többek között a közösségi lakossági fogyasztók, a munkásszállók, azok a jogi személyek, amelyek a belső menekültek szállásainak tulajdonosai vagy egyenlegkezelői, a nyaralószövetkezetek, a kertészeti egyesületek, valamint „kommunális-háztartási szükségletekre” a vallási szervezetek.

Ez a tarifa vonatkozik a többlakásos épületekre is a kazánházak, liftek, szivattyúk, kaputelefonok üzemeltetéséhez, udvarok, lépcsők, házszámok kivilágításához használt villamos energiára is.

(zzz/interfax.com.ua)