Agrárpolitikai tárca: Lassult a tyúktojás drágulása Ukrajnában

2022. november 3., 17:32 , 1132. szám

A tyúktojás beszerzési tender alapján történő felvásárlásának árai stabilizálódtak – jelentette a dengi.ua az Agrárpolitikai és Élelmiszerügyi Minisztérium nyomán.

„Amint az várható volt, a növekedés majdnem megállt: október 20-án a kiskereskedelmi láncok átlagos vételára 10 darabért 59,6 hrivnya volt (+3 százalékpont az október 13-i árhoz képest), ma (október 27-én) pedig 60,1 hrivnya/10db., ami 1 százalékponttal magasabb, mint a múlt heti ár” – derül ki a tájékoztatásból.

Mint rámutatnak, a termelők helyreállítják a csirkeállományt a kereslet biztosítása és a piac stabilizálása érdekében.

„Előreláthatóan az év végéig legalább +6,5 millió madarat fognak be tojni, ami 35-40%-kal több a szeptemberi populációnál. Az ültetés pillanatától a teljes értékű tojásrakás kezdetéig 150 nap (5 hónap) múlik el. Tehát számíthatunk az ár csökkenésére a gazdaságilag indokolt szintig. Elértünk egy árplatót, és amikor a tojók száma nő, árcsökkenésre számítunk” – közölte Tarasz Viszockij agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterhelyettes.

A tárca ismertetése szerint az áremelkedést a szezonális kereslet, a csirkeállomány jelentős csökkenése és a termelés visszaesése befolyásolta. A háború miatt a cégek jelentősen visszafogták vagy teljesen leállították tevékenységüket, részben felfüggesztették a tojáskeltetést a csirkeállomány fenntartása céljából.

Mára a tojás kiskereskedelmi árának növekedése is jelentősen lassult. Míg egy héttel korábban 9 százalékponttal nőtt az ár, október 21. és október 27. között csak 4 százalékponttal.

 (hk/dengi.ua)