Tulipános Hangszeres és Oktatói Napokat tartott a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola

2022. november 3., 11:50 , 1133. szám

Október 28–30. között Tulipános Hangszeres és Oktatói Napokra került sor a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola szervezésében. Kepics Andzselika, a Tulipán Tanoda igazgatója köszöntőbeszédében elmondta: „A program célja a népi hangszeres játék (a tárogató, a cimbalom, a népi hegedű) népszerűsítése Kárpátalján, valamint oktatóink tudásának képzése, fejlesztése.” A Tulipán Tanoda oktatói magyarországi és hazai kollégák segítségével mélyíthették tudásukat. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Bobály István, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola igazgatója.

Hívogató tárogatózenével köszöntötte Nagy Csaba tárogatóművész a képzés 25 résztvevőjét. A Tulipános Hangszeres Napok kezdetén a Dona Nobis Pacem (Adj nekünk békét!) című dallam csendült fel először Nagy Csaba tárogatóművész, Schreiner Sándor klarinét- és tárogatóművész, valamint Holozsi Imre, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola fúvósoktatója közös előadásában. Sor került a 125 éves a reformtárogató című előadásra is, melyet Nagy Csaba, Schreiner Sándor és Lénárt Sándor adott elő.

A programon belül szakképzett oktatók tartottak elméleti előadásokat és gyakorlati műhelymunkákat: Nagy Csaba tárogatóművész, „a tárogató védelmezője és misszioná­riusa”, Bartók Béla-díjas, Liszt Ferenc-díjas tárogatóművész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt díjasa; Schreiner Sándor, a Kárpátaljai Akadémiai Állami Népi együttes klarinét- és tárogatóművésze; Solymosi Vince, a Sárarany zenekar cimbalmosa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója; Nagy Albert népzeneoktató, előadóművész, a Nagy Albert és zenekara prímása; Kokas Erzsébet, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola népiének- és népijáték-oktatója; Botos Krisztina, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola néptánctanára; Szilágyiné Tóth Gabriella óvoda-, tanító-, tánc- és drámapedagógus, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola népijáték-oktatója.

A Tulipános Oktatói és Hangszeres Napok élő zenéjét a Kokas Banda biztosította.

Oktatóink sok új tudással gyarapodva, elégedetten tértek haza.

A Tulipános Hangszeres és Oktatói Napok megszervezését a Csoóri Sándor Alap, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta.

Kopasz Vivien