Kórház – új felszerelésekre várva

2022. november 5., 15:27 , 1132. szám

Nagyszőlősi Kórház több épületet foglal magába, melyek között árnyas fák alatt futnak az utak, s a terület szinte teljes egészében parkosított, ami a járóképes betegek számára enyhe vagy kifejezetten meleg, szép napos időszakokban kellemesebbé teszi kezelésük idejét. De milyen helyzetben is van jelenleg az egészségügyi intézmény, melynek helyzetéről legutóbb 2016-ban írtam?

Mint az akkori főorvos, dr. Nagyija Onyiszenko kifejtette, akkoriban 480 kórházi férőhely állt a betegek rendelkezésére, míg napjainkban – mint dr. Olekszandr Miljukov jelenlegi főorvostól megtudom – összesen 344 férőhellyel rendelkeznek az osztályaikon: a sebészetin, a belgyógyászatin, a pulmonológiain, a traumatológiain, a tébécé-megelőzésin, a szülészetin, a szívosztályon, az idegosztályon, az 1., illetve a 2. sz. gyermek­osztályon, a nőgyógyászatin, a fertőzőosztályon, valamint az intenzív osztályon. Jelenleg 267 pácienst kezelnek, a legtöbben az idegosztályon vannak, a fertőzőosztályon pedig öt koronavírusos beteg gyógyul.

– Mindegyik osztályon elegendő számban dolgoznak orvosok és nővérek, a friss diplomás orvosok közül heten végzik itt a szakmai gyakorlatukat, a már nálunk elhelyezkedett fiatal szakemberek száma pedig öt főt tesz ki – magyarázza dr. Olekszandr Miljukov. – Sok dolgozónk a közeli településekről jár be a munkahelyére, de sem a tömegközlekedési eszközökön ingázók útiköltségét, sem a gépkocsijukkal beutazó orvosok üzemanyagköltségét nem tudják megtéríteni. Megjegyzendő: ezt sem 2016-ban, sem korábban nem tudta megoldani a kórház, ezen a téren tehát nem történt változás. Viszont míg hat évvel ezelőtt az ápolónők fizetése havi 1474 hrivnyát, a beosztott orvosoké pedig – a ledolgozott évek felszámítása nélkül – 1561 hrivnyát tett ki, addig jelenleg, mint beszélgetőtársamtól megtudom, mind a pályakezdő, mind a már évek óta dolgozó ápolónők, illetve orvosok átlagfizetése 13, illetve 20 ezer hrivnya.

Ami a gyógyszerellátottságot illeti, 2016-ban dr. Onyiszenko úgy nyilatkozott, hogy a legszükségesebb orvosságok a rendelkezésükre állnak, az intenzív osztályon minden szükséges gyógyszerük megvan a betegek kezeléséhez, a többi osztály ellenben részleges orvossághiánnyal küzd, emiatt több gyógyszert maguknak a betegeknek kell beszerezniük. Jelenleg viszont, mint dr. Miljukov kifejti, minden osztály el van látva orvosságokkal. Ezeket a kórház maga vásárolja meg, a Nagyszőlősi Kistérségi Tanács csak a villanyáramot és a fűtést biztosítja, az élelmiszerek beszerzésére pedig pályázatokat írnak ki. De térjünk is rá a gyógyászati berendezések kérdésére. Hat évvel ezelőtt az akkori főorvos úgy tájékoztatott, hogy elég jó az ellátottságuk, vannak például röntgengépeik, laboratóriumi felszereléseik, mammográfuk, béltükrözéshez használt kolonoszkópjuk, komputertomográfjuk (CT), a hat ultrahangos vizsgálóberendezés közül pedig kettő volt akkor modern, egy elég korszerű, három pedig régi. De milyen a helyzet most az új felszerelések terén?

– Van egy új komputertomográfunk, két új ultrahangos vizsgálóberendezésünk, laboratóriumi analizátorunk, vannak műtéti felszereléseink, négy egyéb új berendezésünk, melyeket az Egészségügyi Minisztériumtól kaptuk (gyomortükrözéshez szükséges vizsgálóberendezés is van), a három röntgengépünk közül egy új, kettő régi. Szükségünk lenne még egy új röntgengépre, még további új laboratóriumi analizátorra, és az ultrahangos vizsgálóberendezéseinket is szépen, sorban újakkal kellene felváltani – sorolja dr. Jevgen Pirusz főorvoshelyettes.

Mindent összevetve tehát arra a következtetésre juthatunk, hogy a hat évvel ezelőttihez képest jobb lett a Nagyszőlősi Kórház helyzete, de további fejlesztések is szükségesek.

Lajos Mihály