Kolozsvári oktatási hétvégén az MCC Kárpátalja középiskolás diákjai

2022. november 8., 16:09 , 1133. szám

Abban a szerencsés helyzetben lehetek, hogy a Ma­thias Corvinus Collegium Kárpátalja FIT Program legelső évfolyamának diákja lehettem. Miután teljesítettem az MCC-képzések első lépcsőfokát, sem nekem, sem csoporttársaimnak nem volt kérdés, hogy a Középiskolás Programba (KP) való jelentkezéssel tovább maradunk összetartó kis közösségünk tagjai. Az elmúlt négy év, amikor megismerhettem az MCC-s létet, csak pozitív élményekkel telt, és nagyon sok mindent kaptam az intézettől. Legyen az tudás, melyet a számtalan hasznos kurzuson szerezhettem, a kirándulások vagy a barátok, akikre míg élek, bátran számíthatok. 

Nem titok, hogy az én évfolyamom nem egy egyszerű közösségként tekint egymásra, hanem igazi családként. Abban pedig biztos vagyok, hogy ezek az élmények és tapasztalatok a Középiskolás Programban csak fokozódni fognak.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy bár még csak most kezdődött ez az új képzés, ráadásul egy háborús időszakban élünk, mégis már most az elején nagyon sok új élményben részesülhettem, sok új tudásanyaggal gazdagodhattam. A KP-túra, KP-délutánok, KP-szombatok és az MCC által biztosított nyelvtanfolyamok mind-mind segítenek abban, hogy megvalósíthassam a továbbtanulási terveimet és azt a jövőképet, amelyet kisgyerekkorom óta tervezek. A legutóbbi szervezett program, amelyre az aktívabb diákoknak volt lehetőségük jelentkezni – vagyis azoknak, akik az online tananyagot rendszeresen elkészítik és részt vesznek a közösségi életben –, egy KP-szombaton való részvételre adott lehetőséget Erdélyben, az MCC Kolozsvári Képzési Központjában.

Lehetőségem adódott 35 diáktársam mellett csatlakozni az erdélyi és békéscsabai diákokhoz, akikkel előadásokon és workshopokon vettünk részt.

Ezt a KP-szombatot nemcsak a mi csoportunkon belüli közösségépítés miatt emelném ki, hanem azért is, mert most végre alkalmunk nyílt arra, hogy más régiókban tanuló diáktársainkkal találkozhassunk, egymást megismerjük és egymásban megerősödjünk.

A hétvége programjai között volt csapatépítés, valamint különböző irányokba ágazó előadások, melyekhez több workshop párosult. Én ezek közül arra jelentkeztem, amelyik a legközelebb állt a matematikához, hiszen reál beállítottságúnak érzem magam. Az egész tematika úgy épült fel, hogy végül több nagyon interaktív előadást hallhattunk, mely valóban lekötötte figyelmünket.

Megismerkedhettünk lélekemelő előadásaik révén dr. Tóth Jánossal, a Szegedi Tudományegyetem docensével és Kalóz János György klinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával is.

Zárásként készítettünk egy csoportképet minden jelen lévő KP-sal, majd elmentünk felfedezni a várost több idegenvezető segítségével. Meglátogattuk Kolozsvár legnevezetesebb helyeit, szobrokat, templomokat. Ezek közül szeretném kiemelni Mátyás király szülőházát, amely egy különösen kedves hely számomra, hiszen szorosan kapcsolódik a Mathias Corvinus Collegiumhoz és ezáltal hozzám is.

Örök emlékként kerül be ez a hétvége „kis memoárom” soraiba. Köszönöm a Mathias Corvinus Collegium vezetőségének, hogy mindig gondoskodnak arról, hogy a nehéz időszak ellenére is folyamatosan fejlesztő- és közösségépítő programokkal kedveskednek a kárpátaljai diákoknak.

Mester Zoltán
KP-s diák, MCC Kárpátalja