Nem kell útlevél a hazatéréshez, de…

2022. november 8., 09:48 , 1132. szám

„Amikor kitört a háború, anyósomnak nem volt útlevele, pontosabban lejárt, nem érkezett újat csináltatni, de akkoriban a paszport alapján is kiengedték az embereket az országból. Szeretne hazajönni legalább karácsonyra, csak attól fél, hogy megbüntetik az útlevele miatt.”

– Az ön által leírt eset távolról sem egyedi. Azokban a napokban igen sokan hagyták el az országot útlevél nélkül, lejárt útlevéllel, személyi igazolvánnyal, de még a személyi igazolvány vagy az útlevél fénymásolata alapján is. Hasonlóan magas azon állampolgárok száma, akiknek azóta járt le az útlevelük, hogy elhagyták Ukrajnát.

Szeretnék mindjárt megnyugtatni mindenkit: akinek lejárt az útlevele, aki személyi igazolvánnyal vagy az útlevél, esetleg a személyi igazolvány másolatával hagyta el az országot, nincs miért aggódnia. Az állampolgárok jogát az Ukrajnába való belépésre az Alkotmány és más jogszabályok is garantálják. Az Állami Határőrszolgálat jogszabály-értelmezése szerint például akadálytalanul hazatérhet minden polgár, aki igazolni tudja az ukrán állampolgárságát. Az állampolgárság igazolására a személyi igazolvány és az útlevél egyaránt alkalmas, vagyis nem jelenthet problémát a hazatérés.

De még ha le is járt a polgár úti okmánya, vagy az ukrán hatóságoknak valamilyen egyéb kifogásuk van, nincs joguk megtagadni tőle a belépést Ukrajnába. Tehát előbb be kell bocsátaniuk az országba, csak azután következhet minden egyéb. Ugyanakkor természetesen a hatóságok ellenőrizhetik a lejárt okmányok eredetiségét.

Valamivel nehezebb a helyzet, ha az odakint tartózkodónak egyáltalán nincs semmilyen okmánya, amely igazolná a személyazonosságát. A probléma azonban ekkor sem megoldhatatlan.

Az ukrán határőrök feladata ilyenkor ellenőrizni a belépésre jelentkező személy állampolgárságát. Megkeresést intézhetnek az illetékes hatóságokhoz, hogy kiderítsék, valóban az-e az illető, akinek vallja magát. Ez néha több, máskor kevesebb időt vesz igénybe. Ezért, ha van rá mód, hogy a külföldön rekedt személy a hozzátartozói, ismerősei révén hozzájusson legalább az okmányai másolatához, tegye meg, mert ezzel jelentősen meggyorsíthatja az azonosítási folyamatot.

A polgárnak arra is módja van külföldön, hogy az ukrán nagykövetséghez vagy konzulátushoz forduljon, kérve:

• ideiglenes személyazonosító okmány kiadását;

• biometrikus útlevél kiállítását (ez egy meglehetősen hosszadalmas eljárás, lényegesen drágább is, mint Ukrajnában, és általában megköveteli, hogy az igénylő tartózkodási engedéllyel rendelkezzen az adott országban, ezért megfontolandó, hogy ezt a lehetőséget válassza az ember);

• lejárt külföldi útlevél érvényességi idejének meghosszabbítását.

Ha sikerül rendezni a kérdést a külképviseleten, a határ átlépése gyors és zökkenőmentes lesz.

hk