Potápi: Történelmi sikert ért el a Szövetség a szlovákiai választásokon

2022. november 9., 11:25 , 1133. szám

Történelmi sikert ért el a Szövetség nevű magyar párt október 29-én a szlovákiai helyhatósági és megyei választásokon – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára múlt szerdán Budapesten.

Potápi Árpád János a szavazás eredményét értékelő sajtótájékoztatón – arra utalva, hogy a magyar pártok egy évvel ezelőtt egyesültek – kijelentette: „Az előzetes munka meghozta a gyümölcsét.” A Szövetség a dél-szlovákiai régió kiemelkedő pártja lett, és az országos politikában is „nagyon erőteljesen” számolni kell velük. A mostani eredmények megteremtik annak lehetőségét, hogy nagyon erős parlamenti képviselete legyen majd a szlovákiai magyarságnak – fűzte hozzá.

Az egyesülés szükségességét azzal indokolta, hogy bár a magyarság számaránya Szlovákiában 8,5 százalék, a legutóbbi választáson nem jutott be sem részben, sem teljes egészében magyar etnikai párt a szlovák törvényhozásba.

Potápi Árpád János ismertette: a Szövetség jelentősen növelte a megyei képviselői helyek számát, 54 képviselője lesz öt déli megyében, ami 12-vel több a korábbinál. A kormánypárti politikus jó eredménynek nevezte, hogy 6 010 választókörzetben a 4,461 millió választásra jogosult közül 1,951 millió ember vett részt a vasárnapi szavazáson. „Sokkal jobb, mint az öt évvel ezelőtti” – jelezte, majd példaként említette, hogy Berényi József Nagyszombat megyében a második helyen végzett, megduplázva a korábbi voksoláson elért eredményét. Kifejezetten jól szerepelt Csenger Tibor Nyitra megyében, ahol harmadik helyezést ért el – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a Szövetség 263 polgármesteri pozíciót nyert el, ebből önállóan 222 településen győzött, további 41 helyen pedig koalícióban irányítják majd a településeket, ami „óriási eredménynek számít”.

Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az eredmény minden várakozást és előzetes felmérést felülmúlt. „A szlovák média és politikusok nem nagyon tudnak mit kezdeni ezzel az eredménnyel, se kiköpni, se lenyelni” nem tudják – fogalmazott, majd kiemelte, hogy az eredmények megmutatták a párt és a magyar közösség erejét. Jelenleg a Szövetség rendelkezik a legtöbb olyan megyei képviselővel Szlovákiában, akit egy párt színeiben választottak meg – emelte ki.

Forró Krisztián azt mondta: „a bástyáinkat nemcsak megtartottuk, hanem meg is erősítettük”, majd jelezte, hogy a magyarság számarányánál jóval többen szavaztak Nagyszombat és Nyitra megyében a Szövetség megyei elnökjelöltjére.

Az szlovák törvényhozásban az egységes magyar képviselet fontosságát a többi között azzal indokolta, hogy a magyarlakta déli régiókban elmaradtak a közúti és vasútfejlesztések, ami – jelentette ki – elfogadhatatlan. Hozzátette: Dél- és Kelet-Szlovákiát a központi kormány mostohagyerekként kezelte.

Forró Krisztián arra a moderátori felvetésre, hogy várható-e előrehozott választás Szlovákiában, úgy reagált: egyre kevésbé tart valószínűnek egy 2024 előtt megtartott választást, ha sikerül elfogadni a 2023-as költségvetési tervet. Ugyanakkor az előrehozott választás mellett érvelt, mondván: „az ország egyre inkább lefelé fog menni a lejtőn”, ami a szélsőséges pártoknak fog kedvezni. „Minél inkább húzzuk ezt az agóniát, annál rosszabb helyzetbe kerülhet a politikai élet is” – fogalmazott.

 (MTI/Kárpátalja)