Az őszi gyepgondozás

2022. november 13., 14:32 , 1133. szám

Egész szezonban szépen nyírtuk a gyepet, szükség esetén gondoskodtunk a tápanyag-utánpótlásról, megfelelő öntözést biztosítottunk számára, hogy üde zöld maradjon egész nyáron. A munka azonban még nem ért véget. Ősszel is jócskán akad tennivaló a kertben a gyepünkkel.

Télen és gyakran már ősszel sem kell öntözni vagy nyírni a füvet, de annak érdekében, hogy tavasszal mindjárt a természet ébredésével csoda szép és egyben sűrű zöld pázsit fogadjon minket, elengedhetetlen, hogy megfelelően felkészítsük a gyepet a leghidegebb időszakra.

 

Amíg nő, nyírjuk!

Nagyon fontos addig nyírni a füvet, amíg látjuk, hogy nő. Erre általában egészen az első hóig – de az első fagyok jelentkezéséig mindenképpen – szükség is szokott lenni. Ezután a pázsit rendszerint vegetálni kezd, vagyis nem növekszik tovább. Hogy elkerüljük a sérüléseket, amelyeket a tél okozhat – a fagyásokat és egyéb károkat –, a füvet érdemes már ősszel a lehető legalacsonyabbra visszanyírni, gondosan ügyelve arra, hogy ez fokozatosan történjen. Vagyis minden nyírással állítsuk eggyel lejjebb a méretet, hogy a későbbiekben az erősebb hajtások fogják fel a lehulló havat.

 

Dér után már ne vágjuk a füvet!

Ha megcsípte a dér, ne nyírjuk tovább a füvet! Ugyanakkor mindig gondoskodjunk a levágott nyesedék, a lehullott levél és az egyéb természetes hulladék eltávolításáról, mert ezek a hótakaró alatt könnyen rothadásnak indulhatnak, és akár jelentős mértékben is károsíthatják a pázsitot.

 

Gyomirtás ősszel

Az ősz a legjobb időszak arra, hogy a pázsitba belenőtt gyomokat kiirtsuk a szép szálak közül, és ezenfelül pótoljuk a nyáron kiégett vagy valamiért elpusztult füvet. Ehhez a kérdéses területen lazítsuk meg a földet, öntözzük be, és vessünk rá fűmagot. Ha nem jön idejekorán a hó, akkor még a tél beállta előtt megjelennek az első szálak és hajtások, amelyek tavasszal a második nyírás után egészen besűrűsödnek, és teljesen ellepik a hiányos foltokat.

 

Szellőztessük a gyepet!

Ha igazán szép gyepet szeretnénk tavasszal, akkor késő ősszel, még a tél beállta előtt érdemes szellőztetni egyszer az egész pázsitot. A gyepszellőztetés után a pázsit nem mutatja legjobb formáját, de néhány napon belül szebb lesz, mint előtte. A gyepszellőztetéssel eltávolíthatjuk a fűszálak közötti mohákat, gyomnövényeket, valamint oxigénnel és tápanyagokkal látjuk el a talajt. Ehhez rendelkezésre állnak speciális gépek, amelyeket akár bérelni is lehet, de házi módszerekkel és praktikákkal is könnyedén elvégezhetjük ezt a folyamatot otthon. Példának okáért vasvillával, szögekkel kivert deszkával vagy hegyesebb gereblyével is eléggé mély lyukakat tudunk ütni a földbe és a pázsitba ahhoz, hogy oda oxigén és eső esetén víz is kerülhessen. Éppen ez a lényege a gyep szellőztetésének, amit a tél beállta előtt fontos elvégezni.

 

Milyen műtrágyát használjunk?

Ősszel hosszú hatású, nitrogénmentes vagy alacsony nitrogéntartalmú, káliumban és vasban gazdag gyeptrágyát juttassunk ki a pázsitra még a fagyok előtt. Fontos, hogy fagyott talajon ne trágyázzunk! A gyepre kijuttatott hasznos tápanyagok védik a pázsitot a fagykároktól, növelik ellenálló képességét a betegségekkel szemben, valamint segítik a tavaszi regenerációt. A gyep­trágyázás előtt néhány nappal nyírjuk le a gyepet, majd szánjunk időt egy kevésbé intenzív gyepszellőztetésre is. A trágyázás után néhány napig tartsuk távol a gyeptől a gyerekeket és a háziállatokat. Savanyú kémhatású talajon érdemes a tél előtt kalciumtartalmú trágyát is kijuttatni a területre, mert ez növeli a gyep ellenállóságát a fagyokkal szemben. (Folytatjuk.)

Nadimova Erzsébet,
a ,,Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza