USA: A háború után is érvényben maradhatnak bizonyos szankciók Oroszország ellen

2022. november 14., 10:29

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint bizonyos Oroszország elleni szankciók az Ukrajnával kötött esetleges békemegállapodás után is érvényben maradhatnak – írja a Jevropejszka Pravda a The Wall Street Journal nyomán.

Yellen szerint minden lehetséges békemegállapodás magában foglalja az Egyesült Államok és szövetségesei által az orosz gazdaságra kivetett szankciók felülvizsgálatát.

„Oroszország részéről valóban nem történt kísérlet arra, hogy Ukrajnával bármilyen Ukrajna számára elfogadható feltételekkel tárgyalásokat kezdjen. Úgy gondolom, hogy valamilyen békemegállapodás keretében lehetséges és helyénvaló is lehet a szankciók kiigazítása. A történteket figyelembe véve valószínűleg mi is úgy vélnénk, hogy valószínűleg néhány szankciónak érvényben kell maradnia” – mondta.

Az USA és szövetségesei Oroszország katonai képességeinek gyengítésére törekedtek azáltal, hogy megszüntették a fejlett nyugati technológiához való hozzáférését és nyomást gyakoroltak pénzügyi rendszerére. Ennek ellenére Oroszország az idén hatalmas bevételekre tett szert az energiahordozók eladásokból, és Yellen a G-7 csoport erőfeszítéseinek élére állt, hogy válaszul árplafont szabjanak meg az orosz kőolaj számára – emlékeztet a Jevropejszka Pravda.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)