Béketárgyalás: Még nem jött el az ideje

2022. november 16., 15:23 , 1134. szám

Egy amerikai tábornok minap béketárgyalásokat sürgetett Ukrajna és Oroszország között a további áldozatok elkerülése érdekében. Utóbb kiderült, hogy az Egyesült Államok elnökének adminisztrációja nem osztja a katona véleményét. Washingtonban Kijevvel értenek egyet, ahol viszont úgy tartják, még nem jött el a tárgyalás ideje.

Oroszország kivonulása a Dnyeper nyugati partjáról, Herszon feladása újabb kudarcot jelent Moszkvának, és potenciális fordulópontot a háborúban. Egyes megfigyelők szerint ez a helyzet lehetővé teheti Ukrajna számára, hogy az erő pozíciójából tárgyaljon, míg mások úgy vélik, Oroszország arra használhatja a tárgyalásokat, hogy időt nyerjen erői rendezésére és újrafegyverzésére, egy új tavaszi offenzívára való felkészülésre.

A tábornok véleménye

Az orosz hadsereg a 100 ezret is meghaladó veszteséget szenvedett el Ukrajnában elesett és megsebesült katonákban, és az ukrán erőket valószínűleg hasonló szintű veszteségek érték az immár kilencedik hónapja tartó háborúban – jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a New York-i Gazdasági Klub rendezvényén, amelyről a Jevropejszka Pravda számolt be a Reuters nyomán.

„Több mint 100 000 orosz katona esett el és sebesült meg. Valószínűleg ugyanennyi az ukrán oldalon is. Sok emberi szenvedés” – fogalmazott Milley.

Szerinte a háború ukránok millióit tette menekültté, és a harcok következtében valószínűleg 40 ezer civil vesztette életét.

A Reuters megjegyzi, hogy az amerikai tábornok értékelését jelenleg nem lehet független forrásokból megerősíteni. Akárhogyan is, Milley az Egyesült Államoknak a háborús áldozatokra vonatkozó eddigi legmagasabb becslését hozta nyilvánosságra. Ugyanakkor a tél szünetet hozhat az Ukrajna és Oroszország között dúló harcokban, ami viszont a megfigyelők szerint lehetőséget teremthet a tárgyalásokra.

Amikor a diplomácia lehetőségeiről kérdezték Ukrajnával kapcsolatban, Milley megjegyezte, hogy az első világháború idején a tárgyalások korai elutasítása növelte az emberi szenvedést, és több millió áldozatot követelt.

„Tehát amikor lehetőség nyílik a tárgyalásra, amikor lehetőség nyílik a békére. [...] ragadják meg a pillanatot” – mondta Milley.

Washington másként látja

Az UNIAN hírügynökség a CNN-re hivatkozva kifejti, Milley úgy véli, hogy az ukránoknak azért kell „megragadniuk a pillanatot” a háború diplomáciai úton történő befejezésére, mert szerinte Ukrajna nem lesz képes „katonai értelemben teljes győzelmet aratni az Oroszországi Föderáció felett”. A híradás szerint a tábornok semmi esetre sem arra szólítja fel Ukrajnát, hogy tegyen engedményeket a Kremlnek. Milley ugyanakkor aggodalmát fejezi ki az ukrán hadsereg és gazdaság támogatásának további lehetőségeit illetően egy hosszú távú háború körülményei között.

Mark Milley álláspontját Ukrajna és az Oroszországi Föderáció tárgyalásaival kapcsolatban nem osztja sem Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan, sem Anthony Blinken külügyminiszter. Az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a tárgyalások jelenleg a kimerült orosz hadsereg és a destabilizált moszkvai rezsim hasznára válnának. Ezenkívül a Biden-adminisztráció aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a média egyre gyakrabban foglalkozik ezzel a témával. A Fehér Ház úgy véli, hogy nem szabad Putyinnak eszközöket adni ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára, márpedig az amerikai tisztségviselők nem egybehangzó álláspontja éppen ekként hathat.

A CNN hangsúlyozza, hogy a tárgyalásokról hangoztatott eltérő vélemények ellenére nincs konfliktus a Biden-kormányzat és Milley között. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos megnyilatkozások azonban egyedülálló helyzetet teremtettek, amikor a katonák láthatóan hevesebben szólítanak fel a tárgyalásokra, mint a diplomaták és a politikusok.

Kijev véleménye nem változott

Ukrajna akkor kezd tárgyalásokat Oroszországgal, ha teljesülnek ennek feltételei – erősítette meg Kijev álláspontját a napokban sokadszor is David Arahamija, a Nép Szolgája párt parlamenti frakciójának vezetője, akit a korrespondent.net idéz. Előrejelzése szerint ennek 2023 második felében jöhet el az ideje.

A politikus emlékeztetett, hogy Herszon felszabadítása előtt sok szó esett a tárgyalásokról.

„Még a nyugati médiában is megjelent néhány szkeptikus publikáció. Biztos vagyok benne, hogy a déli sikerek után ezek már nem aktuálisak” – írta Arahamija Telegram-csatornáján Herszon visszavételére utalva.

Emlékeztetett: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyértelműen megnevezte a feltételeket, amelyek teljesülése esetén „lehet beszélni valamiről Oroszországgal”.

„Ezek a területi integritás helyreállítása, minden okozott kár megtérítése, minden háborús bűnös megbüntetése, hatékony garanciák arra, hogy ez többé nem fordul elő. Fontos tényezők mind a szövetségeseink, mind a megszálló választási ciklusai. Ám álláspontunk ettől nem változik. Ukrajna akkor ül tárgyalóasztalhoz, ha a feltételeink teljesülnek” – hangsúlyozta Arahamija.

Az ukrán országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában a béketárgyalások kérdését kommentálva a frakcióvezető arra is kitért, hogy mikor jöhet el a megbeszélések ideje.

„Őszintén, úgy gondolom, hogy erre akkor kerül sor, amikor Oroszországban és az Egyesült Államokban is működni kezdenek a választási ciklusok, vagyis valamikor a jövő év második felében, amikor már elkezdődik az elnökválasztási verseny az Egyesült Államokban. Ráadásul 2024-ben Putyinnál is választások lesznek, és mindenkinek fel kell valamit mutatnia politikailag a népe előtt” – mondta Arahamija.

Megjegyezte, hogy Oroszország most ismét felveti a tárgyalások kérdését, mert időre van szüksége a feltöltődéshez.

„Átcsoportosítást hajtanak végre, gondok vannak a fegyverekkel, a lőszerrel. Egyszerűen csak időre van szükségük, hogy megerősítsék pozícióikat” – hangsúlyozta Arahamija hozzátéve, hogy Ukrajna nem ad erre időt Putyinnak.

(ntk/korrespondent.net/eurointegration.com.ua/unian.ua)