Ukrajnai háború: Mi következik Herszon után?

2022. november 16., 13:05 , 1134. szám

A hét végén az ukrán hadsereg felszabadította Herszont. Alighogy az ukrán csapatok bevonultak a városba, a szakértők máris azt kezdték feszegetni, folytatódik-e az ukrán ellentámadás, vagy a tél megállásra készteti a harcoló feleket?

A hangsúly a Donyec-medencére helyeződhet át

Oleh Zsdanov katonai szakértő, az Ukrán Fegyveres Erők nyugalmazott ezredese YouTube-csatornáján hatalmas fegyverténynek nevezte, hogy sikerült kiszorítani az orosz erőket a Dnyeper jobb partjáról. Szerinte a kivont orosz csapatok egy részét a Donyec-medencébe irányíthatják át. Felhívta a figyelmet, az oroszok máris odavezényelték a csendes-óceáni tengerészgyalogosokat, hogy fokozzák a nyomást Vuhledar térségében, mert most égető szükségük van a győzelemre, hogy feledtessék a szégyenletes politikai döntést, amit Herszon feladása jelent. A végső cél a Szlovjanszk elleni újabb támadás lehet, hogy helyreállítsák Donyeck vízellátását – idézi a szakértőt a korrespondent.net.

Irány dél?

Ukrajna nem hajlik a fegyverszünetre és folytatni kívánja területei katonai eszközökkel történő felszabadítását – idézi az RBK–Ukrajina a The New York Timest (NYT).

„Számos elemző és diplomata felvetette, hogy a tél folyamán szünetelhetnek az intenzív harcok, sőt a béketárgyalások is, de miután kiszorították az oroszokat Herszonból, Ukrajna nem akar megállni” – írja az amerikai lap.

A NYT rámutat, a közelmúlt eseményeinek fényében az ukrán erők „semmi jelét nem mutatják annak, hogy télire leállítanák a támadást”, és nem engedik, hogy a háború holtpontra jusson. A kiadvány az ukrajnai harcokban jártas katonákra hivatkozva írja: „Egyre több jel utal arra, hogy az ukránok újabb szárazföldi offenzívára készülnek”. Ezek szerint az Ukrán Fegyveres Erők következő támadására ugyancsak délen lehet számítani, Zapori­zzsja megyén keresztül Melitopol irányába. Nyugati szakértők is azt jósolják, hogy Ukrajna további sikereket érhet el délen, mivel az oroszok mélyponton vannak morál és szervezettség tekintetében.

A NYT idézi egy ukrán főhadnagy szavait, aki a szűnni nem akaró ellenséges támadásokat elszenvedő Bahmut városát védő egyik tankelhárító egység parancsnoka a Donbászon.

„A háború logikája nem: megállni, hanem valahogyan folytatni az előrenyomulást. Úgy gondolom, más irányokban is lesznek ellentámadások, hogy az ellenségnek ne legyen ideje átvezényelni a tartalékokat és hárítani a csapásokat” – mondta a katona.

Tél tábornok közbeszól?

Más elemzők óvatosabbak. Arra számítanak, hogy mindkét fél hadműveleti szünetet tart a rosszabbodó időjárási viszonyok, a sár, a nedvesség és a hideg miatt, valamint azért, mert a herszoni harcok rendkívül kimerítőek voltak. Azt jósolják azonban, hogy tavasszal folytatódnak a hadműveletek.

„Ukrajna következő célpontjai nagy valószínűséggel vagy délen, Melitopol irányában, vagy keleten lesznek, folytatva azt az offenzívát, amely kiűzte az orosz csapatokat Harkiv megyéből, hogy visszafoglalják a Luhanszk megyében található Szvatove városát, amely a harcok központja volt az elmúlt hónapban” – idézi az elemzőket a NYT.

A szakértők egyetértenek abban, hogy függetlenül attól, lesz-e téli szünet vagy sem, a háború következő fázisa ismét rendkívül brutális lesz.

Hodges optimista

Az Egyesült Államok európai szárazföldi haderejének volt parancsnoka, Ben Hodges altábornagy is rendkívül optimista. Szerinte Ukrajna januárra felszabadíthatja Mariupolt és Melitopolt, ezt követően kezdődik meg a Krím felszabadítása.

„Hamarosan Herszonból fognak lőni a HIMARS-ok. A Krím közvetlen környezete lőtávolon belül van. Ez gyengíti az orosz védelmet, miközben az ellentámadás balszárnya januárra beveszi Mariupolt és Melitopolt. Majd kezdetét veszi a hadjárat döntő szakasza: a Krím felszabadítása” – idézi a tábornok Twitter-bejegyzését az Ukrajinszka Pravda.

(zzz/korrespondent.net/rbc.ua/pravda.com.ua)