A Fehér Ház Oroszországot tette felelőssé a Lengyelországban lezuhant rakétáért

2022. november 17., 09:48

Az Egyesült Államok kormányzata Oroszországot teszi felelőssé a rakéta lengyelországi lezuhanásával kapcsolatos incidensért függetlenül attól, hogy mi lesz a vizsgálat végső eredménye – jelentette a korrespondent.net a Fehér Ház honlapja nyomán.

„Teljesen megbízunk a lengyel kormány által az ukrajnai határuk közelében történt robbantás ügyében folytatott nyomozásban. És hálásak vagyunk nekik azért a szakszerű és céltudatos hozzáállásért, amellyel ezt a vizsgálatot lefolytatják. Nem fogjuk megelőzni munkájukat, továbbra is szoros kapcsolatot tartunk fenn lengyel kollégáinkkal, mivel még gyűjtjük az információkat” – áll a közleményben.

A Fehér Ház jelezte: nem látnak semmi olyat, ami ellentmondana Andrzej Duda elnök korábbi értékelésének, miszerint a robbanás nagy valószínűséggel egy ukrán légvédelmi rakéta lengyelországi lezuhanásának következménye.

Washington közölte, hogy folytatják az információk átlátható értékelését és megosztását, amint azok elérhetővé válnak. Az eseményekről alkotott kép teljesebbé tétele érdekében az USA továbbra is szoros kapcsolatot tart fenn az ukrán féllel a birtokában lévő információkra vonatkozóan.

„Mindazonáltal, bármilyen is legyen a végső következtetés, egyértelmű, hogy a tragikus incidensért végső soron Oroszország a felelős, amely kifejezetten a polgári infrastruktúra károsítására rendeltetett rakétákat lőtt ki Ukrajnára. Ukrajnának joga volt és joga van az önvédelemhez” – közölte a Fehér Ház.

(korrespondent.net/Kárpátalja)