Tovább él a gabonaegyezmény

2022. november 18., 08:05 , 1035. szám

További 120 nappal meghosszabbították a mezőgazdasági termékek biztonságos fekete-tengeri szállításáról létrejött megállapodást – jelentette be Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter a Facebook közösségi oldalon november 17-én azt követően, hogy Isztambulban megszületett az erre vonatkozó döntés.

A kezdeményezés végrehajtásának garantálói továbbra is az ENSZ és Törökország – írta Kubrakov.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az ukrán mezőgazdasági export változatlanul fontos eszköze a globális élelmiszerválság leküzdésének.

„Augusztus 1-jétől – a gabonakezdeményezés életbelépésétől – Ukrajna a mai napig több mint 11 millió tonna mezőgazdasági terméket exportált a világ 38 országába. Ez jelentős mennyiség, de nem elégséges. A világpiac rövidtávon nem tudja helyettesíteni az ukrán mezőgazdasági termékeket. Ugyanakkor növelhető élelmiszereink mennyisége a világ számára” – mutatott rá az Infrastrukturális Minisztérium vezetője, akit a korrespondent.net idéz.

Hozzátette: Ukrajna hivatalosan is megkereste partnereit azzal a javaslattal, hogy a kezdeményezést legalább egy évvel hosszabbítsák meg, bevonva abba Mikolajiv kikötőjét is, és most a válaszra vár.

Mint ismeretes, július 22-én az ENSZ, Oroszország, Törökország és Ukrajna képviselői megállapodást kötöttek a fekete-tengeri „gabonafolyosók” létrehozásáról. A megállapodás november 19-ig volt érvényben.

Korábban Oroszország kilátásba helyezte kilépését a megállapodásból. A hajóit ért támadás miatt október végén fel is függesztette tevékenységét a kezdeményezésben, néhány nappal később azonban visszavonta ezt a döntését.

(hk/korrespondent.net)